Comandantul de pe Statia Spatiala Internationala, colonelul canadian Chris Hadfield, se intoarce luni pe Pamant, dupa ce duminica a predat comanda colegului sau, astronautul rus Pavel Vinogradov. Hadfield, celebru pentru clipurile in care demonstreaza ce inseamna viata de zi cu zi in spatiu, fara gravitatie, si pentru pasiunea lui pentru muzica, a dobandit in cele cinci luni petrecute pe ISS aproape 800.000 de fani pe Twitter si peste 250.000 de prieteni pe Facebook.

Chris Hadfield canta pe Statia Spatiala InternationalaFoto: Captura YouTube

El si-a luat ramas-bun tot printr-o piesa, el realizand un videoclip in care canta o varianta adaptata a melodiei "Space Oddity" a lui David Bowie, "plutind" in spatiu.

Col. Chris Hadfield, in varsta de 54 de ani, va reveni pe Pamant la bordul navetei Soyuz impreuna cu rusul Roman Romanenko si americanul Thomas Marshburn, dupa 5 luni petrecute pe Statia Spatiala Internationala.

Plecarea misiunii 35 de pe ISS va fitransmisa live de NASA TV, in noaptea de luni spre marti, dupa urmatorul program (orele specificate sunt cele locale din Romania):

  • live de la 10:30 p.m. -- Ramas bun si inchiderea trapei (inchiderea trapei programata la 10:50 p.m.) 
  • live de la 01:45 a.m. -- Desprinderea navetei Soyuz (programata la 02:08 a.m.) 
  • live de la 4:15 a.m. -- Intrarea in orbita si aterizarea (intrarea in orbita programata la 04:37 a.m., aterizarea programata la 05:31 a.m. in stepa din Kazakhstan, la sud est de Dzhezkazga) 
  • ora 07.00 -- Montaj din timpul inchiderii trapei, desprinderii si aterizarii.

NASA TV va transmite în zilele urmatoare si momente din programul post-aterizare al celor trei componenti ai misiunii 35.

Vezi mai jos si alte clipuri cu Hadfield: