Calatoria unei comete prin sistemul solar este periculoasa si violenta. Coada sa ar putea fi dezintegrata de o ejectie puternica de masa coronala. Inca inainte sa ajunga in apropiere de Marte, radiatiile emise de Soare ar putea sa provoace fierberea apei de pe cometa, primul pas spre dezintegrarea obiectului cosmic, iar daca totusi supravietuieste acestei etape, trebuie sa faca fata radiatiilor intense si presiunii resimtite tot mai puternic pe masura ce se apropie de Soare, explica Agentia Spatiala Americana. Aceasta este si calatoria pe care o face in acest moment Cometa ISON.

Cometa ISON, fotografie realizata de Telescopul HubbleFoto: NASA, ESA, J.-Y. Li

Cometa ISON si-a inceput calatoria in regiunea norului Oort din sistemul nostru solar iar acum se indreapta spre Soare. Cometa se va apropia cel mai mult de de Soare pe 28 noiembrie 2013 - trecand la o distanta de doar 1,1 milioane kilometri de suprafata corpului ceresc. In cazul in care supravietuieste apropierii de Soare, cometa va fi vizibila in emisfera nordica cu ochiul liber, iar din datele detinute de NASA se preconizeaza a fi o cometa deosebit de luminoasa si frumoasa.

ISON face parte din categoria cometelor care "zgarie" Soarele - comete "sungrazing" cum le numesc astronomii americani. Aceste comete se apropie foarte mult de Soare in momentul in care trec pe langa el. Multe dintre ele nu supravietuiesc calatoriei in jurul Soarelui - desi nu se lovesc direct de suprafata solara, sunt distruse de radiatii.

Catalogata ca C/2012 S1, Cometa ISON fost identificata pentru prima oara in septembrie 2012, la o distanta de 941 milioane kilometri.

Ea se afla la prima calatorie in jurul Soarelui, ceea ce inseamna ca este inca alcatuita din materia primara din primele zile ale formarii sistemului solar, pentru ca straturile de suprafata nu au fost pierdute in urma apropierii de astru.

Cel putin 15 observatoare spatiale si cat mai multe telescoape terestre vor urmari cometa pentru a afla mai multe despre aceasta capsula a timpului.

Chiar daca cometa nu supravietuieste apropierii de Soare, urmarirea traseului ii poate ajuta pe cercetatori sa inteleaga din ce este formata cometa, cum reactioneaza la mediul inconjurator si ce spune acest lucru despre originile sistemului solar.

Pe masura ce se apropie de Soare, felul in care cometa si coada sa interactioneaza cu atmosfera solara poate furniza informatii despre Soare.

NASA a initiat o campanie de observare a Cometei ISON pentru a facilita o actiune globala de observare ce cuprinde atat telescoape spatiale cat si terestre si pentru a incuraja astronomii amatori si profesionisti sa participe.