NASA a anuntat ca o puternica furtuna solara a degajat o importanta cantitate de plasma care se indreapta cu 930 de kilometri pe secunda spre Pamant.

Norul urias de plasma care ar putea provoca joi tulburari geomagnetice pe Terra, a fost detectat de Observatoarele solare SDO si SOHO. Ejectia de masa coronala pe Soare a fost inregistrata marti.

Centrul de Prognoza a Climei Spatiale al Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA) din SUA a informat, miercuri ca s-au produs schimbari in apropierea Pamantului: concentratia de protoni in atmosfera terestra a inceput sa creasca, in timp ce indicele de tulburari geomagnetice Kp a crescut pana la nivelul 4, nivel ce precede o furtuna magnetica.

Indicele Kp exprima activitatea geomagnetica, pe o scara de la 1 la 9. Un indice de minimum 5 semnifica o furtuna geomagnetica de mica putere.

Cea mai puternica furtuna solara a avut loc la sfarsitul lunii august, in urma cu 150 de ani. Cunoscuta sub numele de "Carrington Event", dupa numele astronomului Richard Carrington, care a urmarit fenomenul, furtuna a distrus retelele telegrafice, iar stalpii de inalta tensiune au luat foc.