Oamenii de stiinta au descoperit la sfarsitul saptamana trecuta doi asteroizi de dimensiuni mari si unul de dimensiune medie care, in mod surprinzator, au trecut nedectati pana acum, desi se afla suficient de aproape de Pamant pentru a fi clasificati drept "potential periculosi", informeaza Near Earth Object Program al Agentiei Spatiale Americane. NASA subliniaza faptul ca niciunul dintre cei trei noi asteroizi nu se pot apropia suficient de mult de Terra pentru a putea reprezenta o amenintare.

Orbitele asteroizilor 2013 UQ4, 2013 US10 si 2013 UP8Foto: NASA/JPL-Caltech

Unul dintre asteroizi are un diametru de circa 20 de kilometri, cel mai mare asteroid identificat din 1983 in apropierea Pamantului. De fapt, sunt cunoscuti doar trei alti asteroizi de dimensiuni comparabile sau mai mari in apropierea Pamantului: 1036 Ganymed, 433 Eros si 3552 Don Quixote.

NASA subliniaza faptul ca niciunul dintre cei trei noi asteroizi de dimensiuni mari identificati nu se pot apropia suficient de mult de Terra pentru a putea reprezenta o amenintare.

Primul dintre asteorizii nou identificati este 2013 UQ4, si este, probabil, unul dintre cei mai neobisnuiti asteroizi. Cu o dimensiune de circa 19 km, el a fost descoperit de proiectul american de cautare a asteroizilor Catalina Sky Survey pe 23 octombrie cand se afla la o distanta de 435 milioane kilometri de Terra. Nu doar ca obiectul cosmic este neobisnuit de mare insa urmeaza o orbita retrograda, neobisnuit de inclinata, in jurul Soarelui, ceea ce inseamna ca se misca in jurul astrului in directia opusa celei urmate de toate planetele si de majoritatea asteroizilor.

Singurele obiecte cosmice care au, in general, o orbita retrograda sunt cometele, ceea ce sugereaza ca 2013 UQ4 ar putea fi o ramasita a unei comete vechi.

Orbitele asteroizilor 2013 UQ4, 2013 US10 si 2013 UP8, vazute de deasupra planului sistemului solar / Foto: NASA/JPL-Caltech

Cel de al doilea asteroid de dimensiuni mari identificat in apropierea Pamantului a fost descoperit pe 31 octombrie tot de Catalina Sky Survey. Asteroidul botezat 2013 US10 are un diametru estimat la circa 20 km.

NASA arata ca intarzierea cu care au fost descoperit primul asteroid este lesne de inteles. 2013 UQ4 are o foarte lunga perioada orbitala, ceea ce inseamna ca s-a aflat timp de secole departe de Terra. Insa descoperirea intarziata a 2013 US10 este mai greu de explicat pentru ca modelele actuale sugereaza ca aproape toti asteroizii de aceasta dimensiune si cu aceasta orbita care ajung aproape de Pamant au fost deja descoperiti.

Un factor care ar fi putut sa contribui la faptul ca a reusit sa ramana ascuns este faptul ca orbita sa nu ii permite sa se apropie de orbita Pamantului la o distanta mai mica de 80 de milioane de kilometri, astfel incat asteroidul ajunge rareori suficient de aproape de Pamant pentru a deveni usor de detectat.

Al treilea asteroid, 2013 UP8, cu o dimensiune de circa 2 kilometri, a fost descoperit de astronomii din cadrul proiectului Pan-STARRS din Hawaii pe 25 octombrie. Acest asteroid mic in comparatie cu celelalte doua se poate apropia destul de mult de orbita Terrei, pana la o distanta de 5,5 milioane kilometri, ceea ce il inscrie in clasa "asteroizilor potential periculosi".

Ca si in cazul celorlalti asteroizi, 2013 UP8 a trecut nedetectat pentru o lunga perioada de timp pentru ca nu s-a apropiat de Pamant de zeci de ani. Programele NASA de detectie a asteroizilor au reusit insa sa il gaseasca desi se afla inca la o distanta mare de Pamant.

Orbitele asteroizilor 2013 UQ4, 2013 US10 si 2013 UP8, vazute din planul solar (planul eliptic) / Foto: NASA/JPL-Caltech