Doi cosmonauti rusi au iesit, sambata, din Statia Spatiala Internationala (ISS) in spatiu cu torta olimpica, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, cu trei luni inainte de cele de la Soci, potrivit imaginilor difuzate in direct de televiziunea rusa, transmite Mediafax.

Cosmonautul Oleg Kotov, aflat in afara ISS, tine in mana torta olimpicaFoto: NASA TV

Dupa deschiderea sasului, cosmonautul Serghei Riazanski a iesit din ISS primul si l-a filmat pe colegul sau rus Oleg Kotov, care a iesit cu torta rosie si gri, care a ramas in spatiu aproximativ o ora.

"Kotov si Riazanski vor imita predarea flacarii olimpice", declarase anterior Centrul rus de control al zborurilor spatiale (TSOUP), situat la periferia Moscovei.

"Cosmonautii nu se vor indeparta prea mult de sas, iar torta va fi fixata de costum printr-un cablu", a adaugat el.

In timpul iesirii celor doi rusi, astronautii din interiorul ISS si-au fotografiat colegii pe hublouri.

Dupa turul in spatiu cu torta, cei doi cosmonauti isi continua misiunea in spatiu timp de sase ore, asa cum fac de obicei pe ISS, in cadrul activitatilor lor. Misiunea este transmisa in direct de NASA TV.

Live streaming video by Ustream

Flacara, in culorile rosu si gri, este una dintre cele 16.000 de torte folosite de o luna in cadrul stafetei in Rusia. Acesta este cel mai lung parcurs al tortei din istoria olimpica (65.000 kilometri) pana la deschiderea Jocurilor Olimpice la 7 februarie 2014 la Soci, localitate situata intre Marea Neagra si Muntii Caucaz.

Singura diferenta in cazul tortei din spatiu este ca aceasta a fost stinsa pe toata durata calatoriei, din motive de securitate. Oricum, aprinderea unei flacari in spatiu ar fi imposibila din cauza absentei oxigenului.

Serghei Riazanski si Oleg Kotov, care au ajuns pe ISS la 26 septembrie la bordul unei capsule Soyuz care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului, au vorbit despre aceasta "iesire olimpica" inainte de a pleca.

"Voi iesi primul cu o camera in mana si alte echipamente foto", a declarat Riazanski.

"Apoi, Oleg va iesi cu torta si eu il voi filma. Pe urma vom face schimb, daca ma va lasa sa tin torta", a adaugat el.

Semn al caracterului istoric al acestei etape spatiale a parcursului tortei olimpice, decolarea capsulei Soyuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci si cu torta la bord a fost difuxata in direct pe un ecran gigantic amplasat in centrul orasului New York, in Times Square, unul dintre cele mai celebre si mai aglomerate locuri din lume. Aceasta a fost difuzata si de televiziunea rusa.

Torta olimpica a fost dusa in spatiu la bordul unei navete inainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 si a celor de la Sydney din 2000, dar nu a fost scoasa niciodata in termosfera.

Dupa aceasta etapa inedita, torta va reveni pe Terra, la bordul unei capsule Soyuz, insotita de astronautii Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americana) si Luca Parmitano (italian), care se intorc dintr-o misiune de cinci luni si jumatate in spatiu. Aterizarea este prevazuta pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (2.50, ora Romaniei) in stepele Kazahstanului.

In afara de calatoria in spatiu, torta olimpica va fi purtata si in adancurile Lacului Baikal (Siberia), dupa ce a calatorit deja la Polul Nord, intr-un periplu de 123 de zile, inceput pe 7 octombrie, la Moscova, care se va incheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna, pe 7 februarie 2014.