Sonda spatiala Chang'e-3, care transporta primul vehicul de explorare lunara teleghidat al Chinei, numit "Iepurele de jad", a aselenizat sambata noaptea. Este prima data cand China reuseste sa aselenizeze o sonda spatiala, devenind a treia natiune care realizeaza acest lucru, dupa Statele Unite si URSS.

Sonda spatiala a Chinei ajunge pe LunaFoto: Agerpres/Xinhua

Sambata dupa-amiaza, modulul a realizat prima aselenizare lenta pe Luna dupa 37 de ani, scrie BBC, pe o portiune neteda a suprafetei lunii numita "Golful curcubeelor", sau Sinus Iridium, o campie larga de 400 km.

Sonda isi va elibera vehiculul de explorare teleghidat. Iepurele de jad este un dispozitiv utilizabil pe orice teren, cu sase roti, ticsit de aparatura electronica si cantarind aproximativ 120 kg, potrivti agentiei Xinhua, citata de Agerpres.

Potrivit Institutului de cercetari pentru sisteme aerospatiale din Shanghai, Iepurele de jad poate urca pe pante inclinate pana la 30 de grade si poate dezvolta o viteza de 200 m pe ora, citeaza Agerpres.

Potrivit legendei, Iepurele lunar - sau Iepurele de camp al Lunii - traieste pe Luna, unde prepara elixirul nemuririi intr-un mojar. Animalul- farmacist are drept companie pe Chang'e, zeita chineza a Lunii.

'Iepurele de jad' are misiunea sa efectueze analize stiintifice, in special geologice. Dotat cu panouri solare pentru a-si furniza energie, el va trimite spre Terra imagini tridimesionale ale satelitului sau.

Aceasta alunizare (aselenizare lenta) va marca progresul cel mai recent al ambitiosului program spatial chinez. China consacra miliarde de dolari cuceririi spatiului, supervizata de Armata Populara de Eliberare si perceputa ca un simbol al noii puteri a tarii sub egida Partidului comunist (PCC), aflat la putere. Tema se inscrie in 'visul chinez', sloganul aflat la baza politicii presedintelui Xi Jinping.

China spera sa devina, prin programul sau Chang'e, prima tara din Asia care trimite un om pe Luna, probabil dupa 2025.