Doi astronauti de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au inceput marti, in ajunul Craciunului, o iesire in spatiu in cadrul careia spera sa finalizeze operatiunea de reparare a unui circuit de racire inceputa sambata, informeaza AFP.

Americanii Rick Mastracchio si Mike Hopkins au iesit din statia orbitala la ora 11:53 GMT (13:53), cu 17 minute mai devreme decat era anuntat, incepand oficial expeditia lor de a termina inlocuirea unei pompe cu amoniac defecte, a confirmat comentatorul de la NASA TV.

Live streaming video by Ustream

"Daca iesirea orbitala de marti merge conform planului, toate lucrarile de inlocuire a pompei ar trebui sa fie finalizate in cursul a doar doua iesiri", a anuntat luni seara NASA.

Defectiunea de pe ISS este legata de o problema existenta la o valva. In urma acestei probleme, mai multe aparate si laboratoare europene si japoneze aflate la bordul ISS au fost bransate la un alt circuit de racire. Sambata, cei doi astronauti au lucrat extrem de eficient terminand iesirea in spatiu in 5 ore si 28 de minute, cu o ora mai repede decat fusese prevazut. In timpul iesirii de sambata au apucat sa rezolve si o parte din sarcinile programate pentru cea de a doua iesire.

Misiunea de marti nu ar trebui sa dureze mai mult de 6 ore si 30 de minute,.

In anul 1973, o iesire orbitala de pe fostul laborator spatial american Skylab a fost efectuata chiar in ziua Craciunului.