Un astronom spaniol a observat in direct un asteroid care se zdrobeste pe solul lunar, un fenomen rar pe care a reusit sa-l inregistreze, scrie AFP.

In 11 septembrie 2013, Jose Maria Madiedo, profesor la Universitatea spaniola din Huelva, supraveghea luna cu ajutorul a doua telescoape, cand a detectat un puternic flash luminos in Mare Nubium, un bazin lunar umplut cu lava racita.

Stralucirea a fost la fel de luminoasa ca steaua polara si a putut fi vazuta de pe Pamant chiar si cu ochiul liber, precizeaza Royal Astronomical Society (RAS) din Marea Britanie, care relateaza acest eveniment in buletinul sau lunar.

"In acel moment mi-am dat seama ca am asistat la un eveniment foarte rar si extraordinar", a subliniat Madiedo.

Potrivit calculelor astronomului, asteroidul cantarea in jur de 400 kg, avand un diametru cuprins intre 60 cm si 1,40 m, lovind Luna cu o viteza de 60.000 km/h.

Cu aceasta viteza, roca s-a vaporizat instantaneu in momentul impactului, creind un crater de 40 metri in diametru si degajand o caldura intensa, sursa luminii observate de pe Pamant.

Contrar satelitului sau natural, Pamantul este protejat de atmosfera iar meteoritii cu marimi comparabile celui care a lovit Luna se dezintegreaza inainte de a atinge suprafata Terei.

Ca titlu de comparatie, meteoritul care a explodat deasupra orasului rus Celiabinsk masura circa 20 de metri si avea o greutate de 13.000 de tone, si doar o mica parte din masa sa initiala a ajuns pana la suprafa Pamantului.