Naveta ruseasca Soyuz care transporta doi rusi si un american a reusit vineri sa se ataseze la Statia Spatiala Internationala, cu o intarziere fara precedent de doua zile, cauzata de un incident tehnic, scrie AFP.

Vehiculul "TMA-12M", avandu-i la bord pe Aleksandr Skvortsov, Oleg Artemiev si Steven Swanson, a reusit arimarea la ora Moscovei 03,53 (23,53 GMT joi), a precizat agentia spatiala a Rusiei.

Naveta "TMA-12M" a decolat la ora 21,17 GMT, marti, de la baza Baikonur din Kazahstan, dar arimarea a fost amanata din cauza "complicatiilor aparute in functionarea sistemului de orientare al navetei", potrivit Roskosmos.

"Controlorii de zbor de la Moscova analizeaza datele pentru a determina motivul pentru care aprinderea celui de-al treilea propulsor nu a avut loc", a precizat NASA, pe site-ul sau.

"Primele informatii indica faptul ca problema ar putea fi ca naveta nu se in pozitia sau orientarea potrivita", a adaugat NASA.

Roskosmos a precizat ulterior ca a efectuat manevrele necesare pentru a plasa naveta pe o noua traiectorie.

"Acest lucru a permis configurarea unei noi traiectorii de apropiere in doua zile de ISS", a mentionat un purtator de cuvant al agentiei spatiale rusesti.

NASA a subliniat ca procedura de apropiere rapida a navetelor Soyuz, in sase ore, este o noua procedura, adoptata in martie 2013, in locul celei normale, care dureaza doua zile.

Arimarea a fost efectuata pe aceasta procedura mai lunga, care impune 34 de tururi in jurul Pamantului.