In plin sezon de primavara, cand in emisfera nordica se planteaza seminte si se uda viitoarele culturi, pe Statia Spatiala se incearca ceva nou, cresterea unei plante in spatiu, informeazaAgentia Spatiala Americana. Cum se practica insa gradinaritul in conditiile in care apa din furtun nu e absorbita de sol ci se ridica, la fel cum se intampla cu solul de plantare, de altfel? Aceasta este dilema cu care s-au confruntat timp de ani de zile astronautii de pe SSI: cum plantezi o gradina fara gravitatie?

Situatia este si mai confuza pentru plante. In conditii de imponderabilitate, sus si jos devin lipsite de sens, astfel incat radacinile cresc haotic, in directii neasteptate. Lastarii care apar din sol in cautare de soare gasesc, in schimb, o lampa metalica rece care nu rasare si nu apune niciodata. Si e de la sine inteles ca la bordul Statiei Spatiale nu ploua niciodata.

Insa pe data de 18 aprilie capsula SpaceX-3 a fost lansata de la Cape Canaveral cu o posibila solutie la aceste probleme.

"O numim 'Veggie'. Este o camera de crestere a plantelor gandita sa faca o gradina sa prospere in conditii de imponderabilitate", arata Gioia Massa de Centrul Spatial Kennedy, care conduce echipa stiintifica Veggie.

Istoria proiectului Veggie a inceput in urma cu mai multe decenii cu experimente cu plante la bordul statiei spatiale rusesti Mir si la bordul navetelor spatiale ale NASA.

In tot acest timp, astronautii NASA nu au gustat niciodata mancare crescuta in spatiu, insa acest lucru s-ar putea schimba in curand.

"Prima noastra cultura va fi o varinta de salata verde numita 'Outredgeous'. Este delicioasa", a declarat Massa.

Sistemul Veggi rezolva problema imponderabilitatii folosind asa numite "perne pentru plante". "Practic, acestea sunt saci de 'pamant spatial' si fertilizator cu eliberare lenta. Fitilurile introduse in pungi trag apa in sol, de unde nu poate sa pluteasca" explica Trent Smith, managerul de proiect de la Kennedy Space Center.

In afara de a ghida apa la seminte, fitilurile actioneaza si ca un fel de araci: "Fitilurile sunt in locul unde lipim semintele. Trebuie sa fim foarte atenti sa orientam semintele astfel incat radacinile sa creasca 'in jos', in sol, iar mica planta sa rasara iesind din sac", continua Massa.

Dupa ce planta rasare, gaseste deasupra sa o varietate de LED-uri care lumineaza, oferind lumina pentru fotosinteza si un simt al directiei pentru ca planta sa creasca "in sus", arata oamenii de stiinta.

Imaginile cu Veggie arata adesea o camera inundata cu un amestec de lumina rosie si lumina albastra. Aceasta este culoarea luminii folosita de plante cel mai mult pentru fotosinteza. "Incercam sa le dam ceea ce vor", sustine Smith.

Sub o lumina purpurie, plantele par gri si neapetisante. "Cine vrea sa se uite la asta?" intreaba Massa. Astronautii gradinari pot porni si lumina verde. Adaugand aceasta culoare la amestecul rosu-albastru produce lumina alba si face ca gradina sa arate mai bine.