O racheta Atlas V a fost lansata saptamana aceasta de pe rampa de la Cape Canaveral din Florida, cu un satelit cu misiune secreta apartinand National Reconnaissance Office, una dintre pricipalele agentii americane de informatii, transmite Reuters. La scurt timp dupa lansare, producatorul rachetei, United Launch Alliance (ULA), si-a intrerupt transmisia live ca urmare a solicitarii armatei SUA.

Lansarea a avut loc joi, la ora 13:09 GMT, iar transmisiunea live a fost intrerupta cinci minute mai tarziu.

United Launch Alliance (ULA), producatorul rachetei Atlas V, este un parteneriat intre Lockheed Martin si Boeing.

Cu toate ca aceasta misiune se desfasoara sub protectia confidentialitatii, viitorul lansatorului Atlas V se afla in centrul atentiei publice. Potentialul rival Space Exploration Technologies (SpaceX) a intentat un proces luna trecuta in incercarea de a pune capat dreptului exclusiv al ULA de a vinde armatei SUA servicii de lansare.

Totodata, SpaceX a pus sub semnul intrebarii daca motorul rus RD-180 al rachetei Atlas incalca sau nu sanctiunile economice impuse de catre Statele Unite Rusiei, ca urmare a implicarii acesteia in criza ucraineana. Un judecator federal american a semnat un ordin temporar de interzicere vanzarii motorului, insa a ridicat restictia cateva zile mai tarziu dupa ce oficialii Departamentul de Stat si Trezoreriei SUA au anuntat ca nu pare sa fi fost incalcata vreo sanctiune anume.

Cu toate acestea Rusia a raspuns interzicand companiilor sale sa vanda motoare de rachete necesare pentru a lansa sateliti militari americani.

Pana in prezent, SUA nu a primit informatii oficiale cu privire la intreruperea vanzarii motoarelor, a declarat generalul William Shelton, care coordoneaza Comandamentul Aeronautiic Spatial american, pentru presa saptamana trecuta, cu ocaza unei conferinte in Colorado Springs (statul Colorado).

Deocamdata, legaturile intre compania ruseasca care produce motoarele de racheta si ULA se desfasoara "ca de obicei", a adaugat generalul Shelton.

Un nou raport al Fortelor Aeriene asupra chestiunii motorului RD-180 a concluzionat ca o interdictie asupra exporturilor ar avea un impact major asupra programului militar america n de lansare, au declarat pentru Reuters surse familiarizate cu raportul.

Raportul mai recomanda autoritatilor sa creasca finantarea pentru dezvoltarea unui motor inlocuitor care sa fie produs domestic.

Shelton a refuzat sa comenteze raportul, insa a declarat ca dezvoltarea unui nou motor ar costa, cel mai probabil, peste 1 miliard de dolari si ar dura 5 ani.

SpaceX ofera insa o alta optiune - rachetele americane Falcon 9. "Competitia interna pe baza motoarelor americane de rachete este disponibila", se arata in documentatia depusa de SpaceX la Curtea de Plangeri a SUA (U.S. Federal Court of Claims).