Astronomii au detectat un semnal misterios intr-un studiu detaliat al unui roi de galaxii, anunta Agentia Spatiala Americana. O posibilitate intriganta este ca emisia de raze X sa fie rezultatul descompunerii neutrinilor "sterili" - un tip de particula care a fost propusa drept candidat pentru materia intunecata.

Roiul de galaxii Perseus - imagine compozit a peste 17 zile de observatii facute pe parcursul unui deceniuFoto: X-ray: NASA, CXC, SAO, E.Bulbul, et al

Teoria are potential insa ramane ca aceste rezultate sa fie confirmate cu date suplimentare pentru a exclude alte explicatii si pentru a determina daca este plauzibil ca oamenii de stiinta sa fi observat materia intunecata.

Astronomii cred ca materia intunecata reprezinta 85% din materia din Univers, insa nu emite sau absoarbe lumina ca materie "normala" - precum protonii, neutronii si electronii care alcatuiesc elementele obisnuite observat in cazul planetelor, stelelor si galaxiilor. Din acest motiv, oamenii de stiinta trebuie sa recurga la metode indirecte pentru a cauta indicii despre materia intunecata.

Cele mai recente rezultate obtinute de Observatorul Chandra al NASA si de XMM-Newton al Agentiai Spatiale Europene (ESA) constau dintr-o linie de raze X neidentificata - adica un varf de intensitate la o anumita lungime de unda a razei X. Astronomii au detectat emisia in roiul de galaxii Perseus, aflat la o distanta de 240 milioane de ani lumina de Terra, folosind atat Chandra cat si XMM-Newton. Totodata au descoperit linia de raze X intr-un studiu combinat a alte 73 de roiuri de galaxii, realizat cu XMM-Newton.

"Stim ca explicatia cu materia intunecata este pura speculatie, insa recompensa ar fi enorma daca am avea dreptate", a aratat Esra Bulbul de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica (CfA), din Cambridge, Massachusetts, coordonator al studiului. "Asa ca vom continua sa testam aceasta teorie si sa vedem unde ne duce", a continuat cercetatorul.

Autorii sugereaza ca aceasta emisie ar putea fi o semnatura a dezintegrarii unui "neutrino steril". Neutrinii sterili sunt un tip ipotetic de neutrini despre care se crede ca interactioneaza cu materia normala doar prin gravitatie (neinteractionand prin nicio alta interactiune fundamentala a modelului standard al particulelor elementare). Unii oameni de stiinta au propus teoria ca neutrinii sterili ar putea explica cel putin partial materia intunecata.

"Mai avem o multime de munca inainte sa putem afirma, cu oarecare incredere, ca am gasit neutrini sterili", a declarat Maxim Markevitch, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, co-autor al studiului. "Insa pana si posibilitatea de a-i gasi ne-a entuziasmat foarte tare".

O sursa de incertitudine este detectarea acestei emisii duce pana la limita, in termeni de sensibilitate, capacitatile celor doua observatoare. De asemenea, ar putea exista alte explicatii decat neutrinii sterili.

Exista moduri in care materia normala intr-un roi de galaxii ar fi putut produce aceasta emisie, desi analiza echipei sugereaza ca toate aceste ar implica schimbari putin probabile in felul in care intelegem conditiile fizice dintr-un roi de galaxii sau detaliile fizicii atomice a gazelor extrem de fierbinti.

Autorii noteaza ca, si in cazul in care interpretarea cu neutrinii sterili este corecta, detectarea lor nu implica automat ca toata materia intunecata este compusa din aceste particule.

"Urmatorul pas este sa combinam datele de la Chandra cu cele de la misiunea Suzaku a JAXA (Agentia Spatiala Japoneza - n.red.) pentru un numar mai mare de roiuri de galaxii si sa vedem daca depistam acelasi semnal de raze X", a precizat un alt co-autor al studiului, Adam Foster de la CfA. "Exsita o multime de idei despre ce ar putea sa reprezinte aceste date. E posibil sa nu stim cu certitudine pana nu se lanseaza Astro-H, cu un nou tip de detector de raze X care va putea masura aceasta emisie cu mai multa precizie decat este posibil acum".