Rusia a lansat miercuri, cu succes de aceasta data, pentru a o testa, prima sa racheta din perioada post-sovietica, dupa ce prima incercare, de luna trecuta a esuat, relateaza Reuters si AFP.

Racheta Angara, lansata cu succes pentru testeFoto: Captura YouTube

Racheta Angara, de noua generatie, a decolat de pe portul spatial Plesetsk la ora locala 16.00, intr-o oarecare liniste in urma esecului la care a asistat pe 27 iunie Vladimir Putin, cand aparatul s-a oprit automat in ultimul moment al numaratorii inverse.

Aceasta lansare este vazuta ca o incercare a Rusiei, fosta mare putere spatiala, de a nu mai depinde de distribuitori straini si de cosmodromul din Kazahstan, unde se fac de obicei aceste lansari, noteaza Reuters.

Realizarea rachetei Angara a durat peste 20 de ani.

Inginerul primului motor, RD-191, a dat vina pentru esecul de la prima incercare pe o scadere a presiunii in rezervorul de oxigen lichid.

“Angara s-a lansat”, a anuntat Dmitri Rogozin pe Twitter.

La douazeci de minute dupa lansare, racheta si-a atins obiectivul, la 5.700 de km de la punctul de plecare, sub Kamceatka, in Orientul Indepartat Rus, a precizat purtatorul de cuvant al ministerului Apararii.

Rusia asigura, prin navetele Soyuz, transportul astronautilor catre si de la Statia Spatiala Internationala.