O echipa formata din sase cercetatori si-au petrecut ultimele 4 luni intr-un dom geodezic instalat pe o coasta a vulcanului activ Mauna Loa din insulele Hawaii in conditii similare celor intalnite pe planeta Marte. Experimentul, menit sa inteleaga cum un echipaj uman ar putea supravietui unei misiuni de durata pe planeta rosie, se incheie vineri.

Experimentul Marte: Domul geodezic din HawaiiFoto: HI-SEAS.org

Programul Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS), finantat de NASA si organizat de Universitatea din Hawaii, simuleaza conditiile de viata si provocarile pe care astronautii care vor pune piciorul pe Marte, in viitor, le-ar putea intalni.

Misiunea vrea sa studieze felul in care un echipaj uman se ajusteaza fizic si psihic la un habitat asemanator cu cel martian, accentul fiind pus pe izolare.

Echipajul misiunii Marte este stationat intr-un dom geodezic de 93 de metri patrati intr-un peisaj asemanator cu cel din regiunea Tharsis de pe marte.

Misiunea a inceput pe data de 28 martie si se incheie vineri, 25 iulie.

Experimentul Marte: Domul geodezic din Hawaii / Foto: HI-SEAS.org

In urma cu 4 zile, echipa HI-SEAS Marte a raspuns pe Reddit intrebrilor puse de public cu privire la misiunea lor, intrebarile variind de la metodele de destindere si amuzament preferate de membrii echipei, pana la mecanisme de a face fata stresului si diferite alte aspecte ale vietii in domul din Hawaii.

"Timp de 4 luni am fost izolati de contactul uman direct si am trait cu mancare deshidratata si conserve. Facem zilnic o baterie de teste psihologice, proiectele nostre stiintifice personale conectate cu obiectivele misiunii si sarcini geologice care presupun activitati extra vehiculare (EVA). Lucrul in afara domului necesita imbracarea unor costume spatiale simulate, ceea ce inseamna ca intram in contact cu mediul exterior doar prin manusi si viziere din plastic. Experienta noastra va reprezenta fundamnetul pentru o misiune HI-SEAS de continuare si va crea liniile directoare pentru viitoarele misiuni pe Marte", explica echipajul misiunii Marte.

Cercetatorii precizeaza ca habitatul este autointretinut, exceptand aprovizionarea cu apa si recuperarea deseurilor, procese efectuate la fiecare 2-3 saptamani. "Avem toalete bio fara apa si catalogam tot gunoiul pe care il generam pentru un experiment de procesare a deseurilor. Habitatul, in sine, este alimentat cu generatoare solare, folosind noaptea acumulatoare, si o celula de combustibil ca rezerva".

Echipajul HI-SEAS arata ca sunt simulate "pana si comunicatiile dintre Pamant si Marte, la cea mai mare distanta: un mesaj trimis de oricare dintre parti are nevoie de 20 de minute pana a ajunge la destinatar".

Vezi pe Flickr mai multe imagini cu Experimentul Marte