Eforturile depuse de NASA pentru a monitoriza asteroizii care ar putea reprezenta un real pericol pentru Terra si pentru a elabora strategii de protectie sunt in mod clar insuficiente, concluzioneaza un raport realizat de inspectorul general al agentiei americane, citat de AFP.

Ilustratie: Dispozitiv pentru capturarea unui asteroidFoto: NASA/Advanced Concepts Lab

In 2005, Congresul american a solicitat NASA sa intensifice programului Near-Earth Objects (NEO) pentru a detecta asteroizii cu diametre mai mari de 140 de metri care ar putea prezinta un risc real pentru planeta noastra. NASA ar trebui sa identifice 90% din totalul lor pana in anul 2020, se arata in document.

NASA a recunoscut ca a identificat peste 11.000 de astfel de asteroizi incepand din 1998, reprezentand circa 10% din totalul estimat. Raportul concluzioneaza ca agentia spatiala americana nu va fi in masura sa isi atinga obiectivul de 90% pana in 2020.

Totodata, raportul deplange lipsa unor structuri asociate programului, caracterizat printr-o "supervizare insuficienta si o absenta a criteriilor stabilite pentru a masura progresele facute".

Din bugetul anual de 40 milioane de dolari acordat programului NEO in 2014, aproximativ 1 milion de dolari, adica 7% din total, a fost consacrat strategiilor de aparare, potrivit inspectorului general al NASA.

Acestea vizeaza protectia civila, precum evacuarea populatiei, dar si tentative de distrugere si de deviere a unui asteroid periculos.

Desi marea majoritate a corpurilor ceresti care se incadreaza in acea categorie de marime se dezintegreaza in atmosfera inainte de a atinge solul, unele dintre ele pot sa reziste frecarii si sa provoace distrugeri importante.

Raportul citeaza cazul meteoritului cu un diametru de 18 metri pe care nimeni nu l-a vazut venind si care a explodat in februarie 2013 la o altitudine de 23.000 de metri deasupra orasului Celiabinsk din Rusia, cu o putere echivalenta cu 30 de bombe atomice, spargand geamurile cladirilor, avariind imobile si ranind peste o mie de persoane.

In concluzie, inspectorul general estimeaza ca o lipsa de planificare si de resurse a impiedicat NASA sa incheie mai multe parteneriate cu organizatii de cercetare care ar fi putut sa ajute agentia sa isi atinga obiectivele. Intr-adevar, NASA a incheiat doar doua parteneriate.

Astfel, parteneriate cu Departamentul pentru Aparare, Fundatia Americana pentru Stiinte (NSF) si cu agentii internationale ar fi putut sa ofere programului NEO accesul la un numar mai mare de telescoape, fapt care ar fi crescut capacitatile sale de detectare, monitorizare si descriere a unui numar mai mare de astfel de asteroizi, a caror orbita trece foarte aproape de aceea a Terrei.

Inca din 2010, un raport al National Research Council (NRC), o ramura a Academiei de Stiinte din SUA, estima ca NASA, din cauza unui buget consecvent, nu va putea sa isi atinga obiectivul de a depista 90% din totalul asteroizilor cu diametre de cel putin 140 de metri pana in anul 2020.

Totodata, NRC a recomandat atunci ca NASA sa supravegheze si asteroizii cu diametre cuprinse intre 30 si 50 de metri. Consiliul preconiza ca Statele Unite vor coordona infiintarea unei entitati internationale care sa fie capabila sa raspunda eficient in fata pericolelor generate de astfel de corpuri ceresti.

NASA are deja in repertoriul sau circa 95% din totalul asteroizilor si corpurilor ceresti cu diametre de cel putin 1 kilometru.

Potrivit celei mai recente estimari a agentiei spatiale americane, in iulie 2014 existau circa 11.230 de asteroizi ale caror orbite trec foarte aproape de cea a Terrei si dintre care 862 au diametre de cel putin 1 kilometru, mai arata raportul inspectorului general al NASA.

NASA a determinat ca 1.492 dintre aceste obiecte sunt potential periculoase, cu orbite care trec la mai putin de 7,4 milioane de kilometri de orbita terestra.