Sonda americana MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), prima incercarea de a intelege pierderea in spatiu a unei mari parti din atmosfera martiana in trecutul indepartat, a obtinut primele observatii ale atmosferei superioare ale planetei rosii, anunta Agentia Spatiala Americana.

Atmosfera planetei Marte, vazuta de sonda MAVENFoto: Laboratory for Atmospheric and Space Physics, University of Colorado; NASA

Instrumentul The Imaging Ultraviolet Spectrograph a obtinut aceste fotografii la 8 ore dupa terminarea procedurilor de insertie a sondei pe orbita planetei Marte pe 21 septembrie, dupa o calatorie de 10 luni.

Imaginea arata planeta de la o altitudine de 36.500 km, in trei benzi de unda ale spectrului ultraviolet:

  • Albastrul arata lumina ultravioleta de la Soare dispersata de hidrogenul atomic gazos intr-un nor extins care se intinde pe mii de kilometri deasepra suprafetei planetei.
  • Verdele evidentiaza o lungime de unde UV diferita, in mare parte lumina solara reflectata de oxigenul atomic, aratand un nor mai mic de oxigen.
  • Rosul arata lumina solara ultravioleta reflectata de suprafata planetei. Punctul stralucitor din partea dreapta jos este lumina reflectata fie de gheata polara, fie de nori.

Oxigenul gazos este tinut de gravitatie aproape de planeta Marte, in timp ce hidrogenul gazos este prezent la altitudini mai mari si se intinde dincolo de marginile imaginii. Aceste gaze provin din descompunerea apei si a dioxidului de carbon in atmosfera lui Marte.

Pe parcursul misiunii sale stiintifice de un an terestru, observatii precum cea de mai sus realizate de Maven vor fi utilizate pentru a determina rata de pierdere a hidrogenului si a oxigenului din atmosfera martiana. Aceste observatii vor permite oamenilor de stiinta sa determine cantitatea de apa care a fost pierduta de planeta de-a lungul timpului.

Atmosfera planetei Marte, vazuta de sonda MAVEN / Foto: Laboratory for Atmospheric and Space Physics, University of Colorado; NASA