Esecul lansarii celor doi sateliti europeni Galileo, la sfarsitul lunii august, este legat de un combustibil gel folosit de lansatorul rus Soyuz, fiind provocat de o problema la conducte, a stabilit o comisie de ancheta independenta stabilita pentru a intelege circumstantele incidentului, transmite AFP.

Sateliti Galileo, pregatiti pentru lansareFoto: ESA-CNES/Arianespace

"Este vorba de o lacuna in proiectare", intr-un anumit punct, a declarat miercuri pentru agentia de presa franceza CEO-ul Arianespace Stephane Israel.

"Stim ce trebuie sa facem pentru a corecta cat se poate de repede" aceasta inexactitate, a adaugat seful Arianespace.

Racheta Soyuz a fost lansata in data de 22 august, de la Centrul spatial din Guyana Franceza, avand la bord doi sateliti din sistemul de navigatie european Galileo, concurentul GPS-ului american. Renumitul lansator rusesc a transportat o incarcatura de 1,6 tone si trebuia sa plaseze satelitii pe o orbita circulara, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la finalul unei misiuni de 3 ore si 48 de minute, anunta la acea vreme compania Arianespace.

Cei doi sateliti Galileo lansati din Guyana Franceza nu au ajuns pe orbita prevazuta.

"Observatiile complementare efectuate dupa desprinderea satelitilor misiunii Soyuz VS09 destinata lansarii Galileo FOC M1 arata o distanta intre orbita atinsa si cea prevazuta", se arata intr-un comunicat al companiei Arianespace, citeaza Mediafax.

"Au fost demarate investigatii", precizeaza compania aerospatiala.

"Satelitii au fost plasati pe o orbita aflata la o altitudine mai mica decat cea prevazuta. Echipele noastre sunt pe care sa analizeze impactul pe care aceasta situatie o va avea asupra functionarii sistemului de sateliti", continua Arianespace, refuzand sa precizeze, deocamdata, daca exista posibilitatea corectarii traiectoriei satelitilor.

***

Prevazuta initial pentru 21 august, lansarea fusese amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Galileo Sat-5 si Sat-6 ar urma sa se adauge celor patru sateliti de testare deja lansati pe orbita pentru alcatuirea sistemului de navigatie dorit de Comisia Europeana, noteaza Mediafax. Lansati in pereche, in octombrie 2011 si octombrie 2012, din Guyana Franceza, cei patru sateliti de testare - numarul minim pentru determinarea cu precizie a unei pozitii pe suprafata Globului - au demonstrat deja validitatea sistemului, atat din spatiu, cat si pentru instalatiile de la sol.

Cei patru sateliti de testare au fost construiti de un consortiu condus de Airbus Defence and Space si asamblati la Roma de Thales Alenia Space. Construirea celor 22 sateliti suplimentari a fost incredintata grupului german OHB System. Alti doi sateliti vor fi lansati din Guyana Franceza la sfarsitul anului 2014. Constelatia Galileo va fi implementata apoi progresiv, cu sase-opt sateliti ce vor fi lansati in fiecare an de catre rachete Soyuz si Ariane 5 de la Kourou, in paralel cu implementarea la sol a elementelor terestre ale retelei. In final, sistemul Galileo ar trebui sa contina 30 de sateliti in total si sa rivalizeze ca precizie cu GPS-ul american.

Primele servicii initiale oferite de reteaua Galileo ar trebui sa fie disponibile la sfarsitul anului 2014, iar sistemul va deveni complet operational in 2018. Europenii doresc sa dispuna de propria lor tehnologie, independenta de sistemul militar american GPS. Cu un cost de peste 5 miliarde de euro, programul Galileo este finantat 100% de Comisia Europeana si este implementat de ESA.