Curajosii pionieri pregatiti sa se imbarce pentru un zbor dus spre Marte, asa cum prevede societatea irlandeza Mars One, vor incepe sa moara in a 68-a zi a misiunii pe Planeta Rosie, potrivit unui foarte serios studiu publicat marti si citat de AFP.

Cinci studenti in aeronautica ai prestigioasei Massachusetts Institute of Technology (MIT) au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat datele stiintifice legate de acest proiect, care urmeaza sa dea nastere si unei emisiuni de tele-realitate.

Moartea primului pionier "va avea loc in aproximativ a 68-a zi a misiunii, prin asfixie", se arata in acest raport de 35 de pagini, care analizeaza resursele de oxigen, hrana si tehnologiile disponibile pentru aceasta misiune care isi propune sa fie autonoma.

Plantele care ar urma sa hraneasca colonistii vor produce prea putin oxigen iar tehnologia pentru reechilibrarea atmosferei "nu este inca dezvoltata", spun autorii.

In plus, colonistii vor depinde din ce in ce mai mult de trimiterea de piese de schimb, in cadrul unei misiuni care va costa "in scenariul cel mai optimist" circa 4,5 miliarde de dolari, o suma care nu va inceta sa creasca prin trimiterea altor echipaje.

Mars One este un proiect lansat de co-fondatorul si directorul sau general Bas Lansdorp, care isi propune sa trimita in 2024 o prima echipa de patru voluntari pentru a coloniza Marte fara posibilitatea de a reveni pe Terra, dupa o calatorie de sapte luni.

Intr-o reactie publicata in revista (www.popsci.com), Bas Lansdorp a respins cifrele din raport, argumentand ca datele sunt incomplete.

Acesta a admis insa ca piesele detasate reprezinta o problema. "Au dreptate, cea mai mare provocare a Mars One este sa pastreze totul in stare de functiune", a precizat el.

Peste 200.000 de oameni din 140 de tari s-au oferit voluntari pentru a face parte din acest proiect, privit de multi cu scepticism de numerosi experti, dar care a primit sustinurea premiului Nobel in fizica Gerard't Hooft.

Un acord a fost semnat in iunie cu societatea Endemol, care produce numeroase emisiuni de tele-realitate, pentru filmarea procesului de selectie si antrenare a pionierilor.