Sonda spatiala chineza lansata in urma cu o saptamana spre Luna a revenit pe Pamant dupa ce si-a incheiat cu succes misiunea, aterizand in nordul Chinei, in apropierea granitei cu Mongolia, a anuntat agentia China Noua, citand centrul de control spatial de la Beijing, relateaza AFP.

Sonda, care nu a primit nume, a fost lansata joi, 24 octombrie, la ora locata 2:00 (23 octombrie, 18:00 GMT) de la baza spatiala Xichang din provincia Sichuan (sud-vest), fara probleme, mai arata agentia de presa chineza, precizand ca vehiculul spatial a realizat "fotografii fantastice ale Terrei si Lunii". Sonda a revenit pe Terra sambata dimineata.

Este pentru prima data cand oamenii de stiinta chinezi au incercat sa readuca sonda pe Pamant, modulul orbital trebuind sa reziste temperaturilor foarte ridicate rezultate din frecarea cu straturile atmosferice la reintrare. Sonda a reintrat in atmosfera terestra cu viteza de 11,2 km/s.

In cel mai indepartat punct al calatoriei sale, sonda s-a aflat la 413.000 de km de Pamant.

Potrivit administratiei de stat responsabile pentru programe stiintifice, obiectivul acestei misiuni a fost de a testa tehnologia si echipamentele ce vor fi folosite in cadrul misiunii Chang'e-5, ce va avea loc in 2017 si care urmeaza sa adune esantioane de sol de pe Luna si sa le aduca pe Pamant. De asemenea, programul spatial chinez prevede si trimiterea unui echipaj uman pe Luna, probabil in anul 2025.