In seara zilei de 4 noiembrie, in jurul orei 19:00, Uranus va fi la 0.42 grade distanta de discul Lunii, pe teritoriul constelatiei Pestii, informeaza Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" Barlad. Daca vremea o permite, pasionatii de astronomie vor putea vedea cu un binoclu sau cu un telescop Luna si planeta Uranus in dreapta jos, ca o stea stralucitoare de culoare usor albastra.

Conjunctie Luna - Uranus 4 nov. 2014Foto: Observatorul Astronomic Barlad

Un fenomen astronomic interesant va fi in seara zilei de 4 noiembrie in jurul orei 19:00, cand Luna va fi foarte aproape (aparent) de planeta Uranus, se arata intr-un comunicat de presa transmis de observator, precizand ca este vorba de o conjunctie apropiata dintre cei doi astri.

Conjunctiile sunt fenomene astronomice foarte indragite de catre astronomii amatori si reprezinta o apropiere aparenta a doua sau mai multe corpuri ceresti.

In cazul fenomenului din 4 noiembrie, planeta Uranus va fi foarte aproape de discul Lunii. De obicei planetele exterioare indepartate, cum sunt Uranus si Neptun, sunt foarte greu de observat. Chiar si vizual prin telescop este destul de dificil sa observi planeta Uranus. Dar atunci cand se afla in preajma unui obiect cunoscut si stralucitor avem sanse sa vedem planeta.

Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" Barlad precizeaza ca instoitutia va organiza cu aceasta ocazie o sedinta speciala de observatii astronomice cu publicul, cei care doresc sa vada acest fenomen prin telescop fiind asteptati in seara zilei de marti intre orele 18:00 - 20:00.

In cazul in care conditiile meteo nu permit observatiile astronomice, publicul vizitator va putea viziona diverse prezentari si filme documentare de astronomie.

Conjunctiile sunt fenomene astronomice fara importanta stiintifica, in schimb acestea au o valoare educationala si sunt un bun prilej pentru promovarea astronomiei in randul publicului. Informatii suplimentare pot fi gasite pe site-ul AstroBarlad, la sectiunea Noutati din Astronomie.