Robotul american Philae a aterizat miercuri pe nucleul unei comete, o premiera in istoria spatiala, a anuntat Agentia Spatiala Europeana, citata de AFP.

Imagini LIVE pot fi urmarite aici

Robotul Philae a coborat lin spre cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko, la care a ajuns dupa sapte ore de la desprinderea de sonda Rosetta la ora 10,00 (09,00 GMT). "A decurs bine. Suntem foarte fericiti. A decurs fara probleme", a declarat Andrea Accomazzo, directorul de zbor pentru misiunea Rosetta la Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) al ESA, in Darmstadt.

Responsabilii misiunii sondei europene Rosetta, care navigheaza de zece ani in spatiu, au dat miercuri dimineata ultima unda verde pentru lansarea micului robot-laborator cu o greutate de 100 kg.

Lansat la circa 20 km de suprafata cometei, Philae va cadea liber sapte ore inainte de a incerca sa aterizeze pe nucleul cometei Churyumov-Gerasimenko.

Aceasta aterizare reprezinta o veritabila provocare tehnologica. Micul robot va incerca sa aterizeze pe un relief accidentat si in conditiile in care natura solului ramane necunoscuta.

Daca Philae reuseste sa se aseze pe cometa si sa comunice, confirmarea primei aterizari realizate vreodata pe o cometa ar urma sa ajunta pe Terra in jurul orei 16,02 GMT, cu o marja de circa 40 de minute.

"Acum trebuie sa ne supunem legilor fizicii (...) Nu mai am unghii de ros", a marturisit Mark Mc Caughrean, consilier stiintific la ESA.