Dupa plasarea sa pe cometa Churyumov-Gerasimenko miercurea trecuta, robotul-laborator Philae a reusit sa detecteze molecule organice si sa constate ca suprafata acesteia este "dura precum gheata", a anuntat marti DLR, agentia spatiala germana, citat de AFP.

Robotul PhilaeFoto: Captura YouTube

"Am adunat numeroase informatii valoroase, care nu ar fi putut fi colectate altfel decat prin contact direct cu cometa", a subliniat Ekkehard Kuhrt, directorul stiintific al proiectului DLR.

Proprietatile suprafetei cometei "par sa fie diferite de ceea ce credeam", a adaugat cercetatorul, citat intr-un comunicat de presa al agentiei germane.

Cele 10 instrumente stiintifice de la bordul laboratorului Philae au putut functiona inainte ca robotul sa intre in stare de "hibernare", in noaptea de vineri spre sambata, dupa ce bateria sa principala s-a descarcat.

Ultimul instrument ramas pornit a fost subsistemul cu functia de prelevare de esantioane de sol, SD2. Oamenii de stiinta trebuie sa analizeze acum datele pentru a determina daca proba de sol a fost bine examinata de instrumentul pentru analiza gazelor, Ptolemee.

"Nu avem in prezent informatii asupra cantitatii sau masei esantionului", a precizat Fred Goesmann, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Sistemului Solar.

"Cromatograful COSAC (Cometary Sampling and Composition Experiment - n.red.) a reusit sa <> atmosfera si astfel sa detecteze, in premiera, molecule organice dupa aterizare", arata DLR. Analizele sunt in proces de efectuare.

Una dintre misiunile Philae la suprafata cometei este de a incerca sa identifice molecule organice complexe, pe baza de carbon, considerate elementele de baza ale vietii pe Pamant.

Un alt instrument, MUPUS (Multi Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science), cu functie de sondare, a aratat ca suprafata cometei Churyumov-Gerasimenko (sau Ciuri, cum este denumit pe scurt "hoinarul" spatial 67P/ Churyumov-Gerasimenko) este "dura precum gheata". Prin urmare, suprafata cometei nu este atat de moale pe cat s-a crezut anterior.

In cele din urma, echipa responsabila de imagistica Rolis a dat o lovitura dubla. camerele video au prins imagini ale zonei prevazute pentru aterizare insa si de la suprafata cometei dupa cea de a treia aterizare a robotului, care a ricosat puternic, de doua ori, de suprafata,

"Astfel, echipa are date asupra a doua puncte diferite ale cometei", se subliniaza in comunicat.

Dupa 57 de ore pe cometa, Philae a intrat in hibernare.

"Sunt foarte increzator ca Philae va relua contactul cu noi si va putea sa isi foloseasca din nou instrumentele", a declarat Stephan Ulamec, cercetatorul DLR responsabil cu aterizarea laboratorului spatial.

In afara de bateria sa programata sa dureze circa 60 de ore si sa asigure prima secventa stiintifica, Philae este dotat cu baterii reincarcabile cu mici panouri solare.

Asezarea sa intr-o zona cu umbra compromite insa functionarea acestora. inainte ca abteria principala sa se descarce, robotul a trimis prin unde radio datele privind o serie de experimente stiintifice pe care le-a efectuat automat. Totodata, cercetatorii au reusit sa efectueze o manevra pentru ca panourile solare sa primeasca cat mai multa lumina posibila.

Potrivit comunicatului, Stephen Ulamec estimeaza ca Centrul de Control al DLR din Koln va putea sa reia comunicarea cu Philae in primavara viitoare.