Imaginea saptamanii publicata astazi de Agentia Spatiala Europeana este dedicata Romaniei si poarta numele de "Mozaic Romanesc", anunta ROSA. Agentia Spatiala Europeana explica pe site-ul sau ca imaginea Romaniei a fost compusa in urma a 15 scanari radar facute de satelitul Sentinel-1A in octombrie si noiembrie acest an. Bucurestiul se vede din satelit "ca un grup de reflexii radar luminoase care pornesc din centru spre exterior", noteaza ESA.

Romania vazuta din satelitFoto: ESA

Agentia Spatiala Europeana (ESA) noteaza ca cele 15 scanari au fost obtinute prin impulsuri radar orizontale si verticale cu polarizare dubla, din care s-a generat culoarea compozit artificiala.

ESA prezinta succint Romania si noteaza ca este tara cu cea mai mare zona de paduri virgine din Europa. Aceste paduri gazduiesc ursi bruni, lupi si alte animale, iar la poalele muntilor pot fi gasite multe izvoare termale si minerale, se arata pe site-ul Agentiei Spatiale Europene.

Agentia noteaza ca in Bucuresti se va desfasura in septembrie anul viitor un curs de Land Training; ESA organizeaza anual astfel de cursuri, in care pregateste tineri in domeniul Observarii Pamantului.

Despre Sentinel

Agentia Spatiala Romana (ROSA), care a semnalat presei printr-un comunicat faptul ca imaginea saptamanii publicata de ESA este dedicata Romaniei, precizeaza ca “familia de misiuni Sentinel a fost dezvoltata de catre ESA cu scopul de a indeplini nevoile operationale ale programului Copernicus, cea de-a doua inițiativa spatiala emblematica a Uniunii Europene, dupa sistemul de poziționare Galileo. Misiunile Sentinel sunt in numar de sase, iar fiecare dintre ele este bazata pe o constelatie de doi sateliti, fiecare cantarind 2300 kg”.

Sentinel 1 este o misiune radar formata din doi sateliti, Sentinel-1A si Sentinel-1B, care furnizeaza imagini cu suprafețele de uscat si cele de ocean din Europa, Canada si regiunile polare indiferent de condițiile meteorologice de zi si de noapte si in timp aproape real, explica ROSA.

Agentia Spatiala Romana adauga ca Sentinel-1A a fost lansat pe o racheta Soyuz de la portul spatial european pe 3 aprilie 2014.