Lansarea este programata abia peste un deceniu, dar pregatirile au inceput deja pentru prima expeditie umana spre Marte. The Guardian prezinta detalii despre misiune, tehnologia si vehiculele folosite pentru Mars One si despre procesul de selectare a voluntarilor pentru a pune bazele unei colonii pe planeta rosie.

Mars One Foto: YouTube

Din mai mult de 200.000 de oameni ce sperau sa paraseasca Pamantul si sa nu se mai intoarca niciodata, doar 660 au fost alesi pentru urmatoarele etape. Acestia au de infruntat un proces de selectie mult mai sever.

Cum sunt alesi astronautii?

Urmatoarea etapa implica o serie de interviuri filmate si provocari de grup, pentru a evalua capacitatea de munca in echipa. Ultima etapa a selectiei va urmari capacitatea candidatilor de a face fata mediului ostil. La sfarsitul procesului de selectie, Misiunea Mars Onev a fi compusa din 6 grupuri a cate 4 astronauti ce urmeaza sa fie pregatiti pentru misiune.

Ce trebuie sa faca?

Procesul este unul relativ complicat, spune The Guardian. Primiul convoi este programat sa fie lansat catre Marte abia in anul 2024. Insa pentru a pregati acest moment, se vor lansa multe alte misiuni mai mici. In 2018, se va trimite un satelit de comunicare ce va crea legatura intre Pamant si Marte. Tot atunci, se vor trimite si alte aparate cu scopul de a testa tehnologia folosita de astronauti odata ajunsi acolo.

In 2020, un vehicul "inteligent" va fi trimis pentru a descoperi zone propice pentru aterizare, pozitionate cat mai la nord pentru ca solul sa contina cantitati mari de apa, urmarind totusi zone cat mai bine luminate de soare. Doi ani mai tarziu, in 2022, 6 misiuni ce vor duce echipamente, vor fi trimise spre Marte. Acestea includ un alt vehicul "inteligent", doua unitati in care astronautii sa locuiasca, si trei care sa sustina viata pe Marte. Cele trei unitati ar trebui sa produca o atmosfera respirabila in zona de habitat, 3000 de litri de apa si 120 de kg de oxigen.

Cum vor ajunge astronautii pe Marte?

Mars One va contracta un fabricant de rachete spatiale in acest scop. Acesta ar putea fi Lockheed Martin, SpaceX, sau o alta companie. In 2024, vor lansa modulul de aterizare alaturi de modulele principale in care astronautii vor trai in timpul voiajului pe orbita Pamantului, unde vor fi unite. Urmeaza apoi sa fie lansat echipajul spre orbita Pamantului, unde vor trebui sa se urce in naveta spre Marte.

Cand vor primi companie astronautii?

Se planuieste o lansare a unui al doilea echipaj Mars One in anul 2026, pentru a ajunge acolo in anul urmator. Modulele de habitat si de sustinere a vietii pentru cea de-a doua expeditie ar trebui sa ajunga cu cateva saptamani in urma aterizarii primului echipaj. Pentru a-i proteja pe astronauti de radiatiile puternice de pe planeta Marte, cele doua vehicule "inteligente" vor acoperi modulele in care acestia vor trai cu sol martian.