Agentia Spatiala Romana anunta ca maine va avea loc primul eveniment important din 2015 pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA): Intermediate eXperimental Vehicle va fi lansat, la 15:00 ora Romaniei, la bordul unei rachete Vega, de la portul spatial european din Guiana Franceza. Misiunea va dura 100 de minute. Dupa separarea de Vega la 320 km deasupra Pamantului, IXV - vehicul lung de 5 metri si cu o greutate de doua tone - va urca la o inaltime de aproximativ 450 km si apoi va incepe sa coboare pentru reintrarea in atmosfera, inregistrand o cantitate mare de date.

Misiunea Intermediate eXperimental VehicleFoto: ESA

Misiunea IXV (Intermediate eXperimental Vehicle) va testa aspecte legate de sistem si tehnologii de ultima ora, pentru a oferi Europei capacitatea de reintrare independenta in atmosfera, precum si baza pentru a dezvolta sisteme de transport spatial refolosibile, precizeaza Agentia Spatiala Romana intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Agentia explica faptul ca ESA si-a dezvoltat capacitati "de a plasa nave spatiale pe orbita, de a andoca automat cu obiective cooperante sau necooperante, si chiar de a ateriza pe obiecte ceresti indepartate din sistemul nostru solar". Acum va fi testata capacitatea de a controla intoarcerea autonoma de pe orbita si aterizarea in conditii de siguranta.

"O asemenea expertiza reprezinta o piatra de temelie pentru trepte de lansare reutilizabile, aducerea de mostre de pe alte planete si intoarcerea echipajului din spatiu, precum si pentru viitorul unor domenii precum Observarea Pamantului, cercetari stiintifice in microgravitatie, servicii de intretinere a satelitilor si misiuni de scoatere din uz", se arata in comunicat.

Potrivit Agentiei Spatiale Romane, rezultatele initiale ale zborului vor fi date publicitatii aproximativ sase saptamani mai tarziu. Acestea vor fi folosite in cadrul programului Pride (Programme for Reusable In-Orbit Demonstrator for Europe), care este in faza de studiu ca urmare a finantarii obtinute la ultimele doua Consilii Ministeriale ESA. Nava spatiala reutilizabila Pride ar urma sa fie lansata pe racheta Vega, sa orbiteze si sa aterizeze automat pe o pista.

Desfasurarea misiunii

Misiunea va dura 100 de minute, de la lansare si pana la aterizare. IXV cantareste aproximativ doua tone, are dimensiunile unei masini si este plasat in interiorul rachetei Vega. Carcasa din doua piese se va deschide pentru a elibera vehiculul la o altitudine de 320 km, potrivit Agentiei.

Dupa separarea de Vega la 320 km deasupra Pamantului, vehiculul lung de 5 metri si cu o greutate de doua tone va urca la o inaltime de aproximativ 450 km si apoi va incepe sa coboare pentru reintrarea in atmosfera, inregistrand o cantitate mare de date de la un numar mare de senzori conventionali si avansati, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Viteza de reintrare de 7.5 km/s la o altitudine de 120 km va crea aceleasi conditii ca cele in care se afla un vehicul ce se intoarce de pe orbita joasa. IXV va aluneca prin atmosfera la viteze hipersonice pentru a testa noile tehnologii de reintrare ale Europei, inainte ca parasutele sa intre in functiune pentru a incetini coborarea in vederea unei aterizari in siguranta in Oceanul Pacific. O serie de baloane de flotare vor mentine vehiculul pe linia de plutire dupa aterizare, de unde va fi recuperat de catre o nava pentru analize detaliate.

Centrul de Control al Misiunii din cadrul ALTEC (Advanced Logistics Technology Engineering Centre) din Turin, Italia, va monitoriza indeaproape IXV pe durata misiunii. Centrul va fi, de asemenea, responsabil pentru coordonarea tuturor activitatilor terestre, inclusiv statiile fixe de la sol din Libreville (Gabon) si Malindi (Kenya), si statia navala de pe nava de recuperare din Oceanul Pacific.

Costuri

Proiectarea si dezvoltarea vehiculului XIV, echipamentul suport de la sol si segmentul terestru (upgradarea centrului de control al misiunii, antena navala, kit-urile de telemetrie, reteaua de comunicatii), impreuna cu operatiunile de validare si cele din cadrul misiunii sunt estimate la un cost de aproximativ 150 milioane de euro.

Acest cost include cheltuielile legate de nava de recuperare, dar exclude costul rachetei Vega, explica Agentia Spatiala Romana.

Aceasta misiune este o investitie europeana, iar prim contractor este Thales Alenia Space Italia, sustinut de aproximativ 40 alte companii europene.

Mai multe detalii despre misiunea IXV sunt disponibile aici si aici.