O eclipsa partiala de Soare va putea fi observata si de pe teritoriul Romaniei vineri, intre orele 10:45 - 13:05, maximul fiind in jurul orei 11:55, explica cercetatorul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", pe blogul de stiri al institutiei.

Eclipsa partiala de SoareFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Potrivit sursei citate, acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%.

La Bucuresti

La Bucuresti eclipsa va incepe la 10:48, are maximul la 11:55 si se termina la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.

Tabelul de mai jos, realizat de Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", prezinta orele de inceput, maxim si sfarsit ale eclipsei, pentru diferite localitati din tara noastra.

Pe glob

Eclipsa se va vedea totala de la Polul Nord si regiunile invecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim doua minute si 30 de secunde, aproximativ aceleasi conditii intalnindu-se si in arhipeleagul Svalbard.

Maximul eclipsei se poate vede de undeva din nord-estul Insulelor Feroe, la ora 11:45 (ora Romaniei), cu o o durata a totalitatii de 2 minute si 47 de secunde. Locuitorii din jumatatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a Soarelui, conditii similar intalnindu-se si in nordul Norvegiei.

De la Polul Nord se va putea vedea o eclipsa totala cu Soarele la sub un grad fata de orizont.

Practic din toata Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar si din Nordul Africii si din tarile Israel, nordul Iranului, nordul Chinei si jumatatea estica a Mongoliei.

Eclipsa solara din 20 martie / Sursa: "SE2015Mar20T" by A. T. Sinclair - NASA