Naveta spatiala fara echipaj uman Progress, in cadere libera in spatiu de o saptamana, dupa ce operatorii rusi au pierdut controlul asupra sa, urmeaza sa se dezintegreze vineri, dupa intrarea in atmosfera, a anuntat agentia spatiala ruseasca Roskosmos, citata de AFP.

ISSProgres 47Foto: NASA

"Potrivit calculelor specialistilor Roskosmos, se va dezintegra in 8 mai intre 01,23 si 21,55 ora Moscovei", respectiv intre 7 mai 22,23 GMT si 8 mai 18,55 GMT, a declarat agentia, intr-un comunicat.

"Naveta se va consuma integral traversand paturile atmosferei Pamantului si doar cateva fragmente mici vor atinge suprafata planetei", a mentionat agentia.

La cateva ore dupa decolare, in 28 aprilie, Progress M-27M, care ar fi trebuit sa ajunga marti la Statia Spatiala Internationala cu provizii, nu a mai raspuns la comenzile inginerilor rusi si a inceput sa aiba reactii necontrolate.

O comisie de ancheta a fost formata pentru a stabili circumstantele accidentului, care pare sa fi avut loc la separarea navetei de racheta, a declarat in urma cu o saptamana vicepresedintele Roskosmos, Alexandr Ivanov.

Pierderea acestei navete, care a costat aproape o jumatate de miliard de euro, constituie o lovitura dura pentru sectorul spatial rusesc, un domeniu strategic.

Dar accidentul nu reprezinta niciun pericol pentru echipajul ISS care dispune de provizii pentru mai multe luni. O nava de aprovizionare Dragon, a societatii americane SpaceX, urmeaza sa ajunga la ISS cel mai devreme in 19 iunie.

Trei pana la patru navete Progress sunt trimise in fiecare an in spatiu, cu provizii si alte echipamente destinate ISS. Dupa terminarea misiunii, ele cad si se consuma in atmosfera deasupra oceanului Pacific.