Primele fotografii HD ale unui apus de Soare pe Marte, in splendoarea sa ... albastra, au fost realizate de instrumentul Mastcam al roverului Curiosity, in ziua 956 a misiunii acestui rover (15 aprilie), conform unui material publicat de cnet.com si preluat de Agerpres.

Roverul Curiosity, care a asolizat pe Marte la 6 august 2012, transmite spre Pamant la sfarsitul fiecarei zile martiene ("sol" - cu durata de 24 de ore si 39 de minute) datele pe care le-a adunat in cursul respectivei zile.

Printre aceste date se numara si fotografiile de inalta rezolutie realizate cu ajutorul camerei Mastcam.

Dupa numeroase fotografii cu rocile si formele de relief martiene, Curiosity a transmis in premiera si imagini cu apusul de Soare pe Marte.

Apusul de Soare pe Marte arata cu totul diferit de cele terestre, dominante fiind tonurile reci de albastru din cauza influentei atmosferei rarefiate a acestei planete si a particulelor de praf aflate in suspensie in atmosfera.

Fotografiile primului Apus de Soare observat vreodata pe Marte au fost realizate intre doua furtuni de praf, in timp ce in atmosfera erau inca foarte multe particule, fapt care le permite oamenilor de stiinta sa analizeze distributia pe verticala a prafului in atmosfera Planetei Rosii.

"Culorile rezulta din faptul ca particulele fine de praf au dimensiunea potrivita pentru a permite trecerea mai eficienta prin atmosfera a luminii albastre", conform lui Mark Lemmon de la Texas A&M University, membru al echipei de oameni de stiinta care analizeaza datele transmise de roverul Curiosity.

Restul cerului (martian) este in tonuri de galben spre portocaliu, exact invers fata de apusurile de Soare vazute de pe Pamant unde restul cerului este albastru, in timp ce Soarele straluceste galben-rosiatic in timp ce coboara sub linia orizontului.

Acesta este primul apus de Soare pe Marte surprins de camera de inalta rezolutie a roverului Curiosity, insa nu este primul apus de Soare pe Marte pe care l-am vazut vreodata.

In 2010 NASA a publicat un clip video cu un apus de Soare pe Marte realizat pe baza imaginilor obtinute de camera foto panoramica a roverului Opportunity.