Nu mai trebuie sa fii geniu in domeniul rachetelor pentru a avea acces la 1.000 de programe de ultima generatie ale NASA, scrie nextgov.com. In aceasta saptamana NASA a publicat al doilea Catalog Software anual ce permite ca publicul sa aiba acces gratuit la mare parte a codurilor-sursa folosite folosite zilnic de savantii agentiei.

NASA a facut publice programe folosite de agentieFoto: nasa.gov

“In conditiile in care decoleaza si industria aerospatiala privata, programele NASA vor oferi un avantaj noilor companii din aceasta industrie incipienta”, a spus Doug Rand, director adjunct pentru antreprenoriat al Oficiului pentru Politici Stiintifice si Tehnologice, intr-un comunicat de presa ce a acompaniat catalogul.

Unele dintre aceste complexe coduri-sursa din inginerie si aeronautica sunt aceleasi cu cele folosite in misiuni NASA precum atingerea cu vehicule spatiale a marginilor sistemului solar sau ghidarea unui rover prin terenul dificil de pe Marte.

Pana acum, NASA este singura agentie care a facut public un asemenea set de instrumente software, se spune intr-un post pe blogul Oficiului pentru Stiinta si Tehnologie de la Casa Alba.

Instrumentele software sunt organizate in 15 categorii separate, care variaza de la aeronautica si propulsie la operare si testare de sisteme.

Un exemplu este Vehicle Sketch Pad - instrument folosit de NASA pentru a proiecta aeronave prin modelare geometrica.

Decizia de a face un catalog software public a venit ca urmare a unui memorandum din 2011 al Casei Albe ce sublinia impactul pozitiv al transferului de tehnologie atunci cand cercetarile agentiei sunt impartasite si adaptate pentru folosirea in sectorul privat.