Astăzi se împlinesc 50 de ani de la prima explorare a spațiului executată de astronauții americani, informează theverge.com. Cu această ocazie, agenția spațială NASA a făcut un documentar de 30 de minute care conține cele mai importante evenimente istorice care s-au petrecut în ultimii 50 de ani de la momentul în care Edward White ieșit din nava spațiala Gemini 4, devenind primul american care a pășit în spațiu.

Primii pasi in spatiuFoto: NASA

Documentarul cuprinde toate misiunile spațiale care s-au succedat acestui mare eveniment istoric, precum misiunile de asistență tehnică acordate telescopului spațial Hubble, momentul în care Bruce McCandless a testat aparatul individual de zbor, sistemul de propulsie folosit de astronauți pentru a ajunge să rezolve problemele tehnice ale sateliților Westar VI și Palapa B2, și multe alte momente însemnate.

O parte din documentar este dedicată poveștii înspăimântătoare a astronautului italian Luca Parmitano, al cărui costum s-a umplut parțial cu apă în timpul unei activități în afara navei sale spațiale, precum și decizia Stației Internaționale Spațiale de a abandona activitatea și a se întoarce la bordul navei.

"Suit Up" este documentarul care prezintă cele mai reușite misiuni NASA, însoțite de imagini spectaculoase ale misiunilor de explorare a spațiului.