Esecul rachetei SpaceX, care a explodat duminica in Florida la cateva minute dupa lansare, nu ar trebui sa ii faca pe liderii americani sa caute, din nou, in Rusia, un motor de racheta care sa fie capabil sa duca echipament militar in spatiu, sustine presedintele comisiei senatoriale americane pentru serviciile armate, John McCain, potrivit Reuters.

Racheta SpaceX CRS-7, inainte de explozieFoto: Captura Youtube.com

"Acest incident nu diminueaza in niciun fel urgenta de a ne debarasa de motorul de racheta rusesc RD-180", a aratat McCain intr-o declaratie de presa.

Statele Unite ale Americii ai impus restrictii dure asupra livrarilor de motoare rusesti pentru a fi utilizate in proiectele militare americane, precum lansarea de sateliti in spatiu. Miscarea a survenit anul trecut dupa aparitia suspiciunilor ca Rusia sprijina separatisti pro-rusi din estul Ucrainei.

McCain a facut aceste declaratii luni, in aceeasi zi in care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat ca Statele Unite ar trebui sa reconsidere sanctiunile. "In spatiu, nu este loc pentru politicianisme", a scris Rogozin pe Twitter.

Pe termen lung, SpaceX intentioneaza sa obtina contracte militare cu guvernul american pentru a trimite echipamente militare in spatiu.

Vorbind la o zi dupa ce o racheta SpaceX fara pilot a explodat dupa decolare, McCain a spus: "Sunt increzator ca acest regres minor nu va impiedica in nici un fel succesul viitor al SpaceX si capacitatea sa de a sprijini misiunile spatiale de securitate nationala ale SUA".

Presedintele partidului Republican a adaugat ca, in cazul in care "mediul concurential ar fi pus in pericol in urmatorii ani", Congresul ar putea revizui subiectul "pentru a atenua orice impact asupra securitatii nationale".

O racheta produsa de compania americana SpaceX, fara echipaj uman, a explodat la aproximativ doua minute dupa ce a fost lansata de la baza Cape Canaveral din Florida, SUA, intr-o misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Lansatorul spatial al SpaceX, care s-a dezintegrat deasupra Oceanului Atlantic, trebuia sa trimita pe ISS o nava de tip cargo, intr-o misiune de alimentare a avanpostului orbital.