Oamenii de stiinta de la NASA au dat publicitatii miercuri noi imagini spectaculoase cu planeta Pluto si luna sa, Charon, primite de la sonda spatiala New Horizons, dupa ce aceasta a survolat planeta pitica marti. Fotografiile la o rezolutie mare, arata munti din gheata cu o inaltime de peste 3.500 de metri, scrie presa internationala.

Pluto (1)Foto: NASA

Sonda a petrecut toata ziua de marti facand fotografii si inregistrari de date, intr-o intalnire istorica cu planeta Pluto dupa o calatorie de peste 9 ani in care a strabatut distanta de aproximativ 5 miliarde de kilometri pana la Pluto.

New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. Fotografiile de inalta rezolutie realizate de sonda spatiala ofera noi informatii despre topografia acestei planete.

O lume complexa si fascinanta

"In aceasta fotografie vedem munti destul de inalti, de aproximativ 3.500 de metri deasupra nivelului marii. Acest lucru ne arata ca crusta de gheata a lui Pluto este suficient de puternica pentru a sustine munti inalti de talia Rocky Mountains din Colorado", a spus intr-o conferinta de presa coordonatorul misiunii NASA, John Spencer.

"Imaginea publicata marti era deja spectaculoasa, dar fotografiile dezvaluite miercuri au o rezolutie de zece ori mai precisa. Si cel mai incredibil pentru mine, la nivel geologic, este ca aceasta imagine marita, care arata o zona de 250 km latime, nu arata niciun impact de crater, in conditiile in care Pluto este in centura Kuiper si este deci bombardata in mod regulat cu resturi de materie", a adaugat John Spencer.

"Pluto nu putea sa ne dezamageasca!", a spus cu entuziasm Cathy Olkin, directoarea adjuncta a proiectului. "E o lume mica, unde vom vedea o zona de mare intuneric, pe care am numit-o Mordor (n.r. precum taramul intunecat din" Stapanul Inelelor"). Acolo sunt stanci, canioane care au probabil o adancime de 10 km ... Exista atat de multe dovezi stiintifice interesante in aceasta singura imagine", a continuat ea.