Controlorii de la sol ai misiunii spatiale Rosetta au anuntat miercuri ca noile incercari de restabilire a contactului cu robotul spatial plasat pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko au esuat, informeaza Reuters. Mentinerea unei linii de comunicatii stabile cu landerul, dupa reactivarea laboratorului spatial din urma cu o luna, s-a dovedit a fi dificila.

Reprezentare artistica: Robotul Philae pe cometaFoto: ESA/ATG medialab

Robotul de dimensiunea unui frigider, plasat pe cometa 67P in noeimbrie - o premiera istorica - a avut ultimul contact cu controlorii de la sol, prin intermediul sondei Rosetta, in data de 9 iulie.

Dupa ce a efectuat doua salturi pe suprafata corpului ceresc, Philae s-a pozitionat intr-o zona lipsita de lumina, iar bateriile sale solare s-au descarcat intr-un timp destuld e scurt.

Insa dupa 7 luni de hibernare, odata cu apropierea cometei de Soare, Philae s-a "trezit", pe 13 iunie, ridicand sperante ca mai multe informatii ar putea fi colectate de pe suprafata cometei cu ajutorul uneltelor de foraj si masurare.

Oamenii de stiinta spuneau saptamana trecuta ca se tem ca este posibil ca Philae sa isi fi schimbat din nou pozitia, fapt ce ar ingreuna comunicarea.

Incercarile de contactare a robotului vor lua o pauza de doua saptamani, in timp ce Rosetta exploreaza partea sudica a cometei cu propriile sale insrumente, a declarat Koen Geurts, din cadrul echipei de control de la Centrul Spatial german DLR.

“Peste circa 2 saptamani, Rosetta va zbura inapoi in nord iar comunicarea va fi posibila”, a precizat Geurts.