Trei astronauti imbarcati la bordul unei navete spatiale rusesti Soyuz au inceput miercuri o calatorie neobisnuit de lunga de 48 de ore in spatiu pentru a ajunge la Statia Spatiala Internationala (ISS), dupa ce au decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, scrie AFP.

Capsula Soyuz indepartandu-se de Statia Spatiala InternationalaFoto: Agerpres/AP

Motivul acestei intarzieri: deseurile spatiale care au fortat Statia sa-si modifice orbita si sa schimbe altitudinea, la finele lui iulie. In mod normal, sase ore sunt suficiente pentru a ajunge la ISS.

Acest tip de traseu era folosit de sectorul spatial rusesc pana in martie 2013, cand avansuri tehnologice au permis navetei Soyuz sa efectueze doar patru orbite in jurul Pamantului, fata de 34 anterior.

Daca planul de zbor este respectat, rusul Serghei Volkov, kazahul Aiydin Aimbetov si danezul Andreas Mogensen vor ajunge la ISS vineri, la ora 07,42 GMT.

Mogensen este primul danez care pleaca in spatiu. El a luat cu el, pe langa o carte a filosofului Soren Kierkegaard, 26 de piese Lego produse special de celebrul fabricant de jucarii din Billund.

Kazahul Aidyn Aimbetov, 43 de ani, a inlocuit-o in ultima clipa pe cantareata britanica Sarah Brightman, care ar fi trebuit sa devina prima turista in spatiu in ultimii sase ani, dar a renuntat in mai invocat "motive familiale".

Aidyn Aimbetov a luat in spatiu lapte de iapa si mai multe obiecte traditionale kazahe pentru aceasta calatorie.

Echipajul navetei se va alatura pe ISS celor sase astronauti aflati deja la bordul statiei. Va fi pentru prima oara din 2013 cand noua persoane vor coabita pe ISS.

Cei trei astronauti nu vor sta decat trei zile pe ISS, revenirea fiin programata in 12 septembrie in compania veteranului rus Ghennadi Padalka, cel care a devenit in iunie omul care a petrecut cel mai mult timp in spatiu.

La revenirea pe Pamant, el va fi petrecut in total 878 de zile in spatiu, respectiv doia ni si patru luni, in cinci zboruri.