Ghenadi Padalka, care a devenit, recent, omul care a petrecut cea mai indelungata perioada de timp in spatiu, a revenit pe pamant cu o capsula Soyuz avand la bord alti doi astronauti. Capsula a aterizat cu bine in stepele din Kazahstan, sambata dimineata, potrivit imaginilor transmise de televiziunea NASA, anunta Mediafax.

Capsula Soyuz parasise Statia Spatiala Internationala in noaptea de vineri spre sambata si a aterizat la ora 4.51 GMT in Kazahstan, informeaza Reuters.

In capsula s-au aflat cosmonautul kazah Aidyn Aimbetov si astronautul danez Andreas Mogensen, care au petrecut pe orbita mai putin de zece zile, dar si Ghenadi Padalka, in varsta de 57 de ani, care a stat pe ISS 879 de zile. Recordul anterior era detinut de Serghei Krikalev, care a petrecut pe orbita 803 zile.

In prezent, pe Statia Spatiala Internationala se afla un echipaj de sase astronauti, printre care noul comandant de misiune Scott Kelly, de la NASA, si cosmonautul rus Mihail Kornienko, care se afla la jumatatea perioadei de un an petrecuta pe avanpostul spatial. Cei doi sunt primii astronauti care vor petrece un an pe ISS, cea mai indelungata misiune din istoria avanpostului spatial, avand ca scop studierea efectelor microgravitatiei asupra fizicului si psihicului uman.

NASA intentioneaza ca, in urmatorii 10 ani, sa trimita echipaje umane dincolo de Statia Spatiala Internationala, in vederea pregatirii misiunilor pe Marte, in jurul anului 2030.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.