"Misterul planetei Marte rezolvat? Aflati luni in conferinta de presa de la sediul central al NASA din Washington, ce va fi transmisa live de televiziunea online NASA TV si pe site-ul agentiei, nasa.gov", este anuntul facut de Agentia Spatiala Americana pe Twitter, anunt care a intrigat pe toata lumea.

MarteFoto: NASA

La conferinta de presa programata la ora 3.30 GMT (6:30 pm ora Romaniei) vor participa: Jim Green, director de stiinta planetelor la sediul central al NASA, Michael Meyer, cercetator principal pentru programul de exploare al planetei Marte, din cadrul NASA, Lujendra Ojha, de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, Mary Beth Wilhelm de la Ames Research Center in Moffett Field, din California, si de la Georgia Institute of Technology, si Alfred McEwen, cercetator principal al High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), in cadrul University of Arizona din Tucson, infomeaza Mediafax citand CNN.

CNN mentioneaza ca NASA a mai organizat astfel de conferinte atunci cand a prezentat descoperiri stiintifice majore. In cadrul unui astfel de eveniment, NASA a anuntat, in iulie, descoperirea unei noi exoplanete, numita Kepler-452b, despre care sustin ca este remarcabil de asemanatoare cu Terra.

Dupa anuntul privind conferinta, presa internationala a inceput sa speculeze pe marginea descoperirii majore pe care Agentia spatiala americana ar putea sa o faca luni.

Astfel, potrivit publicatiei britanice The Independent, NASA ar putea sa anunte ca a descoperit apa pe planeta Marte. In acest sens, se face referire la faptul ca la conferinta de presa vor participa Alfred McEwen, care in luna iulie a publicat un studiu despre activitatea din craterul Gale de pe planeta Marte, si Lujendra Ojha, care a colaborat la randul sau cu McEwen si care a sudiat posibilitatea existentei apei pe planeta rosie.

De altfel, inca din 2011, specialistii de la NASA anuntau ca au descoperit pentru prima data urme ce ar putea dovedi prezenta apei in stare lichida pe Marte, o descoperire ce oferea noi perspective pentru explorarea planetei rosii si pentru organizarea unor expeditii cu echipaj uman pe aceasta.

Pe de alta parte, anuntul NASA referitor la aceasta descoperire stiintifica majora, care va fi facuta publica luni, a dat nastere pe retelele de socializare la numeroase speculatii privind identificarea unor forme de viata extraterestre.

"Deci, va fi despre Martieni, nu-i asa?", se intreaba Jacqueline, o utilizatoare a platformei online Twitter.

"@NASA Ar fi bine sa fie despre extraterestri", a scris Bart, un alt utilizator al Twitter.

De altfel, in urma cu doar cateva decenii, oamenii de stiinta considerau ideea vietii extraterestre ca fiind una improbabila, insa, in prezent, NASA crede ca este doar o chestiune de timp pana cand savantii vor descoperi dovezi ale vietii pe alte corpuri ceresti din Sistemul Solar. In acest sens, Agentia spatiala americana se concentreaza, in prezent, pe detectarea unor eventuale urme de viata pe Marte, in timp ce Agentia Spatiala Europeana (ESA) analizeaza Luna, se spunea intr-un articol despre panspermie ce a fost publicat in august in revista stiintifica britanica New Scientist, citat de dailymail.co.uk.

Pe de alta parte, potrivit unui studiu publicat in luna aprilie in revista Geophysical Research Letter, Marte are cateva mii de ghetari ingropati sub scoarta sa acoperita de praf, care au impreuna o cantitate de apa suficient de mare pentru a acoperi intreaga suprafata a acestei planete cu un strat de gheata ce ar avea grosimea de 1,1 metri, informa la momentul respectiv Reuters.

Oamenii de stiinta incearca de foarte multa vreme sa inteleaga felul in care Marte s-a transformat dintr-o planeta calda, umeda, probabil asemanatoare cu Terra, in istoria ei timpurie, in planeta rece, uscata si desertica din zilele noastre.

In urma cu cateva miliarde de ani, Marte, care este lipsita de un camp magnetic protector, si-a pierdut aproape intreaga atmosfera. Mai multe studii sunt in prezent in derulare si incearca sa calculeze cantitatea de apa care a disparut in acel moment de pe Marte si cantitatea de apa ramasa blocata in depozitele de gheata subterane.

Pe langa dovezile care au demonstrat deja existenta pe Marte a unor vai de rauri, izvoare si minerale hidratate, oamenii de stiinta care studiaza anumite molecule cu rol de marker din atmosfera martiana au ajuns la concluzia ca aceasta planeta a avut probabil in trecutul ei un ocean cu o adancime de peste 1,6 kilometri si care acoperea mai mult de jumatate din emisfera ei nordica. Marte ar fi pierdut de-a lungul istoriei circa 87% din cantitatea ei totala de apa. In prezent, cele mai mari rezervoare de apa cunoscute de pe Marte se afla in calotele ei polare.

De asemenea, in luna martie, cercetatorii de la NASA au dat publicitatii un nou studiu potrivit caruia un ocean stravechi, mai mare decat Oceanul Arctic de pe Terra, acoperea in trecut o cincime din suprafata planetei Marte si ar fi putut sa gazduiasca forme de viata, dupa cum informa la momentul respectiv maxisciences.com.

Epoca asociata cu aceasta particularitate geomorfologica din trecutul planetei Marte corespunde unei perioade care a avut loc in urma cu 4,3 milioane de ani. In acea perioada, Marte era inca o planeta tanara. Mediul ei deosebit de umed continea pe atunci suficient de multa apa pentru a forma un ocean ce acoperea jumatate din emisfera nordica si avea o adancime medie de 137 de metri. Anumite zone puteau sa depaseasca adancimea de 1,6 kilometri, potrivit estimarile oamenilor de stiinta. De atunci, planeta rosie si-a schimbat complet infatisarea, iar de-a lungul timpului, 87% din apa ei s-a evaporat in spatiu.