Anuntul ca s-a gasit apa pe Planeta Rosie a aparut in acelasi timp cu lansarea filmului The Martian, cu Matt Damon in rolul principal, la care NASA a cooperat, oferind utilizarea brand-ului sau. Coincidenta?

Cu greu se putea gasi un moment mai potrivit: cand cinefilii si mass-media sunt incantati de noua productie The Martian, lansata in aceasta saptamana in Marea Britanie si SUA. NASA a ales exact momentul pentru a lansa o stire despre Planeta Rosie, scrieThe Guardian.

S-a oferit un raspuns la intrebarea celebrului David Bowie daca exista viata pe Marte. Ei bine, da! Sau, mai degraba... nu tocmai! Dar exista apa. Apa care ar putea sustine viata! Nasa a dezvaluit ca exista dovezi ca apa sarata ar putea curge pe suprafata planetei Marte in lunile de vara.

Dar dovezile nu sunt chiar noi. Poze trimise de pe Marte de diverse sonde incepand din anul 1970 aratau albii de rauri secate sau diverse urme lasate de apa in trecutul geologic recent.

Si totusi, nu conteaza. Daca oamenii de stiinta de la NASA si producatorii de filme pot gasi un interes comun, de ce sa nu-l exploateze? Cinematografia infloreste si, cine stie, poate chiar exista apa pe Marte.