Telescopul spatial Kepler a identificat la 1.480 ani-lumina un fenomen straniu, neexplicat inca. A descoperit telescopul spatial Kepler o megastructura construita de extraterestri? aceasta este intrebarea pe care si-o pun mai multe site-uri dupa publicarea unui articol de catre The Atlantic, in 13 octombrie, scrie Slate.fr.

Posibila mega-structura construita de extraterestri la 1.480 ani lumina de PamantFoto: Captura YouTube

Revista arata ca o stea, KIC 8462852, observata de telescop si situata la 1.480 ani-lumina, are ceva straniu, Iata ce scrie Popular Science:

  • "Cand o planeta trece prin fata unei stele, intensitatea luminii se diminueaza timp de cateva ore sau zile, si la intervale regulate - la fiecare 365 de zile, spre exemplu. Dar, la intervale neregulate, steaua KIC 8462852 se intuneca pana la 20% si ramane asa pe perioade de la 5 la 80 de zile".

"Ultima ipoteza de luat in calcul"

The Atlantic arata ca oamenii de stiinta au emis mai multe ipoteze in incercarea de a intelege ce se intampla. Dar ce a retinut toata lumea este o mica fraza a lui Jason Wright, un astronom de la universitatea Penn State care a studiat datele transimse de telescop:

"Extraterestrii trebuie sa fie intotdeauna ultima ipoteza de luat in calcul, dar aceasta seamana cu o constructie pe care o asteptam de la o civilizatie extraterestra".

Cum explica Popular Science:

  • "Wright si multi alti astronomi cred ca am putea detecta civilizatiile avansate prin intermediul tehnologiilor lor. Ideea este ca, cu cat civilizatiile extraterestre devin mai avansate, cu atat vor avea nevoie de mai multa energie pentru a-si alimenta stilul de viata. Poate ca extraterestrii si-ar pozitiona aparatele direct in jurul stelei, ceea ce ar umple orbita pana cand o parte sau toata lumina ar fi blocata. Aceste megastructuri extraterestre ipotetice se numesc sferele lui Dyson".

Dar nu e cazul de speculatii prea mari. Asa cum scrie Phil Plait pe Slate.com, astronomii au precizat ca nu e vorba decat de o ipoteza - si "ultima de luat in calcul" in astfel de cazuri:

  • "Cred ca pare evident ca acest scenariu este improbabil. Dar, hei, de ce nu? E destul de usor sa se faca observatii suplimentare ale stelei pentru a verifica aceasta idee. Probabilitatea e mica, dar miza e mare, deci merita probabil efortul. Si nu e neaparat science-fiction: Wright si cativa alti astronomi au trimis un articol (nepublicat inca) prestigiosului Astrophysical Journal care examineaza fizica acestor structuri si detaliaza cum ar putea ele fi detectate in jurul altor stele. (...)
  • Fie ca e vorba de megastructuri construite de extraterestri pentru a-si alimenta nevoile de energie, fie - mult mai probabil - un scenariu natural, e o stea stranie si interesanta. Si prin acest lucru merita intr-adevar sa se mearga mai departe".