Moartea unui sistem solar a fost pentru prima data captura de catre astronomii NASA, care spun ca imaginile violente prevad soarta finala a Pamantului, scrie The Guardian.

O planeta vaporizat de o stea muribundaFoto: NASA

Imaginile capturate de catre misiunea spatiala Kepler 2 arata resturile unei lumi care este rupta in bucati de catre forta gravitationala a unei stele muribunde, o pitica alba din contelatia Fecioarei, aflata la 570 de ani lumina de Pamant. Cercetatorii au identificat bucati din planetele distruse, care orbiteaza pitica alba in circa 4-5 ore.

Astfel de imagini nu au putut niciodata sa fie vazute de oameni. privim cum un sistem solar este distrus”, a precizat Andrew Vanderburg de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian, citat de The Guardian.

Astronomii nu sunt singuri in privinta originii resturilor care orbiteaza pitica alba. O posibilitate initiata de astronomi este ca steaua muribunda ar fi destabilizat orbitele planetelor gigante, incat acestea au impins planetele mai mici direct spre stea. Planetele mici s-au apropiat atat de mult incat au fost pur si simplu vaporizate, in timp ce uriasa forta gravitationala le-a rupt in bucati.

Sistemul Solar ar putea sa aiba o soarta similara. Atunci cand Soarele va muri, in circa 5 miliarde de ani, se va expanda ingloband plantele vecine, prajind Mercurul, Venus si chiar Pamantul. Insa, daca Pamantul reuseste sa supravietuiasca, ar putea sa fie rupt in bucati in timp ce este atras de uriasa forta gravitationala a Soarelui muribund. ”Am putea sa ne vedem propriul sistem solar cum este rupt in bucatele in viitor”, a spus Vanderburg.