O echipa internationala de astronomi a gasit un sistem de stele duble atat de apropiate, incat par ca se ating, potrivit imaginilor surprinse de European Southern Observatory (ESO).

C se afla la 160.000 de ani lumina, in Nebuloasa Tarantula. Aceasta regiune este cea mai activa "pepiniera" de stele noi din Universul apropiat.

VFTS 352 este compus din doua stele tinere, foarte calde, stralucitoare si masive ce orbiteaza una in jurul celeilalte in ceva mai mult de o zi. Centrele stelelor se afla la o distanta de 12 milioane de kilometri.

Astfel de stele precum cele din VFTS 352 au un rol vital in evolutia galaxiilor si sunt considerate ca fiind principalele generatoare de elemente precum oxigenul.

Daca vor continua sa se invarta rapid s-ar putea sa-si incheie viata in una dintre cele mai puternice explozii din Univers, cunoscuta ca o explozie de raze gamma de lunga durata, a declarat seful de proiect, Hugues Sana, de la Universitatea din Leuven, Belgia.

Selma de Mink de la Universitatea din Amsterdam a precizat ca daca cele doua stele vor ramane compacte, evolutia lor ar putea reprezenta o noua cale evolutionara diferita de cea clasica.