Sonda Cassini a survolat miercuri suprafata lui Enceladus, una dintre lunile giganticei planete gazoase Saturn, de la doar 50 de kilometri distanta, intr-o ultima incercare de a "simti" chimia gheizerelor de apa care izbucnesc de la polul sud al acestui satelit, conform BBC.

Aproape de EnceladusFoto: youtube.com

De-a lungul timpului astronomii au facut o serie de descoperiri importante pe acest satelit inghetat al planetei Saturn, descoperiri care l-au impus pe Enceladus, alaturi de Europa, satelitul lui Jupiter, printre cele mai promitatoare locuri din perspectiva sanselor de existenta a vietii extraterestre in sistemul nostru solar. Poate cea mai importanta dintre aceste descoperiri a fost aceea ca Enceladus, ca si Europa, dispune de un ocean global sub calota de gheata de la suprafata, iar conditiile din acest ocean ar putea fi suficient de benigne incat sa permita aparitia si dezvoltarea unor ecosisteme extraterestre, citeaza Agerpres.

"Enceladus nu este doar o lume acvatica -este o lume care poate oferi un mediu in care sa existe viata", a comentat luni Curt Niebur, membru al echipei de cercetatori care monitorizeaza misiunea sondei Cassini. "Miercuri vom plonja mai adanc decat pana acum in acea minunata ceata formata deasupra Polului Sud si vom colecta cele mai bune mostre posibile dintr-un ocean extraterestru", a adaugat el.

In cadrul survolului de miercuri sonda Cassini a incercat sa detecteze in special prezenta hidrogenului molecular, care ar reprezenta un puternic indiciu ca pe fundul oceanului de pe Enceladus exista hornuri vulcanice care incalzesc apa si o imbogatesc cu substante nutritive, putand sustine in jurul lor ecosisteme microbiene sau chiar organisme superioare.

"Nivelul emisiilor de hidrogen ne va dezvalui daca exista activitate hidrotermala pe platoul oceanic al lui Enceladus - cu implicatii si cu privire la nivelul de energie disponibil", a comentat si Linda Spilker, de la Jet Propulsion Laboratory din California, membra a echipei care monitorizeaza misiunea sondei Cassini.

Survolul a avut loc miercuri la ora 17:00 GMT insa pana la publicarea informatiilor despre datele adunate de sonda ar mai putea trece cateva saptamani. "Vom avea prima sansa sa ne uitam la datele adunate in timpul survolului peste aproximativ o saptamana - si va fi vorba de o evaluare rapida a informatiilor primite de la Cassini. Pentru o analiza detaliata vom avea nevoie de mai multe saptamani", a adaugat ea.

Sonda Cassini a intrat deja in ultimul capitol al aventurii sale in sistemul de sateliti ai lui Saturn, aventura care a inceput in iulie 2004 pe cand Cassini se plasa pe orbita in jurul giganticei planete gazoase. De atunci, timp de peste 10 ani, sonda a transmis numeroase date importante cu privire la planeta Saturn si la lunile sale.

In cursul anului viitor Cassini va incepe o serie de manevre care o vor trimite printre celebrele inele saturniene, pe o orbita in planului superior al acestora. Apoi, in 2017, odata ce combustibilul nuclear (plutoniu) va fi epuizat, Cassini va primi comanda de a cobori prin atmosfera ultradensa a lui Saturn, de unde va transmite date spre Pamant pana cand va fi distrusa de temperatura si presiunea enorme din atmosfera acestei planete.