Un deseu spatial care a plutit multa vreme pe orbita Terrei va reintra in atmosfera si va cadea pe planeta noastra pe 13 noiembrie, in ocean, la aproximativ 65 de kilometri de Sri Lanka, informeaza site-ul slate.fr, citat de Mediafax.

Deseu spatialFoto: youtube.com

Deseul spatial a primit numele WT1190F, are o lungime de doi metri si o suprafata care este cel mai probabil concava. Revista Nature a publicat deja mai multe ipoteze despre originea acestui obiect, evocand posibilitatea ca deseul respectiv sa fi fost un modul al unei rachete sau un panou spatial abandonat in timpul unei misiuni lunare recente.

"Este posibil, de asemenea, ca deseul respectiv sa dateze din urma cu mai multe decenii, poate chiar din epoca misiunilor Apollo. Un obiect care a fost vazut pe orbita Terrei in 2002 a fost identificat in cele din urma ca fiind un fragment din racheta Saturn V, care i-a lansat in spatiu pe primii oameni care au pasit pe Luna", afirma jurnalistii de la publicatia citata.

Potrivit calculelor facute de Bill Gray, un dezvoltator independent de programe informatice din domeniul astronomiei, care a colaborat in ceea ce priveste monitorizarea deseurilor spatiale cu cercetatorii de la Laboratorul de propulsie cu reactie din cadrul NASA, "WT1190F va ajunge pe Terra pe 13 noiembrie, la 08.20 (ora Romaniei, n.r.), la aproximativ 65 de kilometri de coasta sudica din Sri Lanka". Acelasi cercetator a declarat pentru NASA ca, probabil, cea mai mare parte a deseului spatial - sau poate totalitatea acestuia - va arde la intrarea in atmosfera. "Cu toate astea, nu as merge sa pescuiesc in acea zona", a avertizat Bill Gray.

In ceea ce priveste motivul pentru care acest deseu spatial va reveni pe Terra, jurnalistii de la Nature au publicat urmatoarea explicatie:

"WT1190F este o 'specie' rara. Cercetatorii urmaresc in prezent doar vreo 20 de obiecte artificiale pe orbite indepartate", a precizat Gareth Williams, astronom la Minor Planet Center din cadrul Universitatii Cambridge din Statele Unite. "Exista probabil tot atat de multe deseuri spatiale in jurul sistemului Terra-Luna, insa este imposibil sa se determine numarul exact al acestora. Prezenta perturbatoare a Soarelui si a Lunii au obligat probabil WT1190F sa urmeze o alta traiectorie, care il va face sa se autodistruga in atmosfera".