Sonda Juno a Agentiei spatiale americane (NASA) a devenit miercuri nava propulsata cu energie solara care a ajuns la cea mai mare departare fata de Soare, 793 de milioane de kilometri, depasind precedentul record, de 792 de milioane de kilometri, detinut de nava Rosetta a Agentiei Spatiale Europene (ESA), potrivit Agerpres.

Istoricul eveniment a avut loc in data de 13 ianuarie, la ora 19.00 GMT, a informat NASA intr-un comunicat.

Distanta maxima fata de Soare la care va ajunge Juno in misiunea sa de 16 luni va fi de 832 de milioane de kilometri, cu aproape 5% mai mult decat performanta din octombrie 2012 a sondei Rosetta, in cursul calatoriei sale catre cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Lansata in iunie 2011, Juno este prima sonda spatiala care functioneaza pe baza de energie solara si a fost realizata pentru a opera la o distanta atat de mare de Soare. Obiectivul ei consta in studierea planetei Jupiter, care este de cinci ori mai departe de Soare decat Pamantul.

Nava este dotata cu panouri solare de mari dimensiuni, cu o latime de noua metri, cu 18.698 de celule solare individuale si cantareste patru tone.

Juno va ajunge in apropiere de Jupiter la 4 iulie si se va roti in jurul acesteia de 33 de ori, trecand o data la 14 zile, prin norii care acopera acest corp ceresc.

Sonda, care poarta numele sotiei zeului Jupiter in mitologia antica, va contribui la o mai buna intelegere sistemului nostru solar si, prin urmare, 'ne va ajuta sa pricepem mai bine de unde am venit', a declarat Scott Bolton, de la Southwest Research Institute din San Antonio (Texas), unul din coordonatorii misiunii Juno.