SpaceX a avut o zi buna, care nu s-a terminat insa cu o noua reusita istorica. Compania miliardarului american Elon Musk a lansat cu succes, duminica, un satelit de monitorizare a climei pe orbita Pamantului, insa drumul inapoi a fost ceva mai anevoios. Racheta SpaceX Falcon 9 nu a reusit sa amerizeze controlat pe o platforma maritima din Oceanul Pacific. Contactul a fost destul de dur pentru a rupe unul din picioarele de aterizare ale primei rachete reutilizabile, asa cum scrie Reuters.

Capsula Dragon a SpaceXFoto: Agerpres/AP

Racheta Falcon 9, inalta de peste 22 de etaje, a fost lansata duminica dimineata din California, pe o ceata groasa. Compania SpaceX si-a propus sa inregistreze o noua reusita istorica printr-o amerizare pe o platforma maritima. Insa racheta a ajuns doar partial pe platforma si a pierdut unul din picioarele de aterizare.

SpaceX are alte doua esecuri la activ in ceea ce priveste amerizarea. Totusi, posibilitatea de a ameriza ar conferi companiei mai multa flexibilitate in recuperarea rachetelor folosite in misiuni dificile, precum lansarea unor sateliti grei, care epuizeaza rezervele de combustibil ale navetei spatiale.

In urma cu aproape o luna, compania SpaceX a obtinut o reusita istorica, dupa ce a trimis pe orbita o racheta cu 11 sateliti si a reusit sa aterizeze fara probleme. Compania a dat atunci dovada ca rachetele pot fi reutilizate, iar costurile misiunilor spatiale vor scadea simtitor.