Observatorul Austral European (ESO) a anuntat miercuri definitivarea celei mai detaliate cartografieri a ansamblului planului galactic vizibil din emisfera sudica, performanta care a fost posibila datorita telescopului APEX (Atacama Pathfinder Experiment), amplasat la o altitudine de 5.100 de metri in Desertul Atacama din Chile, informeaza Agerpres.

Harta ATLASGAL a Caii LacteeFoto: eso.org

Harta astfel obtinuta poarta numele de ATLASGAL (APEX Telescope Large Area Survey of the Galaxy), iar cu ajutorul ei, ''dispunem de o noua forma, transformatoare, de a vedea densul mediu interstelar al propriei noastre galaxii, Calea Lactee'', a declarat Leonardo Testi, din cadrul ESO.

Telescopul APEX are o lungime de 12 metri si permite astronomilor sa studieze asa-numitul ''Univers rece'', mai precis, obiecte ceresti cu temperaturi apropiate de zero absolut (minus 273 de grade Celsius), cum ar fi gazul si praful stelar din Calea Lactee. Imaginile au fost obtinute prin folosirea unor lungimi de unda submilimetrice, intre lumina infrarosie si undele radio, dupa cum a explicat ESO.

O prima mare transa a hartii a fost publicata in 2009, iar partea difuzata miercuri acopera un sector de patru ori mai mare decat cel precedent. Totodata, noile harti au o calitate superioara, iar unele zone au fost reexaminate pentru a se uniformiza calitatea datelor din ansamblul studiului.

Aceste progrese sunt incluse in imaginea Caii Lactee publicate de ESO pentru a marca incheierea proiectului ATLASGAL.

Noua versiune a hartii ATLASGAL completeaza observatiile furnizate de satelitul Planck al Agentiei Spatiele Europene (ESA). Prin coroborarea datelor din aceste doua surse, astronomii ai depistat emisii raspandite intr-o zona mai mare a cerului si, pornind de aici, au estimat fractiunea de gaz dens existenta in interiorul galaxiei noastre. De asemenea, informatiile de la ATLASGAL au fot utilizate pentru a face un recensamant complet al norilor reci si masivi in care se formeaza noile generatii de stele.

''ATLASGAL ne permite sa obtinem informatii relevante asupra locurilor in care se formeaza viitoarea generatie de cumuli si de stele masive. Combinand aceste date cu cele de la Planck, acum putem sa gasim relatia cu structurile de mari dimensiuni ale norilor moleculari gigantici'', a afirmat Timea Csengeri, de la Institutul Max Planck de Radioastronomie din Bonn (Germania), care a coordonat actiunea de combinare a datelor de la APEX si Planck.

Cartografierea partii nordice a Caii Lactee a revenit in principal in sarcina Telescopului Clerk Maxwell (JCMT), dar partea sudica a cerului are o importanta deosebita intrucat cuprinde centrul galaxiei noastre.

ESO este principala organizatie interguvernamentala de astronomie din Europa si este cel mai productiv observator astronomic din lume. Sustinut de 16 state si avand sediul central in Germania, ESO gestioneaza trei observatoare astronomice de clasa internationala in Chile: La Silla, Paranal si Chajnantor.