Facebook a realizat primul zbor de test cu Aquila, drona solara cu care va furniza conexiuni la internet locuitorilor din zone izolate. Drona poate zbura trei luni fara oprire, va atinge altitudini cuprinse intre 18 si 27 km, iar anvergura aripilor este de 42 de metri. Testul a fost realizat in Arizona, iar drona a stat in aer 90 de minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Patru miliarde de oameni nu au folosit niciodata internetul, iar 1,6 miliarde dintre ei locuiesc in zone unde furnizorii de internet nu sunt motivati sa investeasca, spun cei de la Facebook. Pentru aceasta categorie exista proiectul gandit de companie.

O parte dintre inginerii care au lucrat la drona sunt din Marea Britanie, de la compania Ascenta pe care Facebook a preluat-o in 2014 cu 20 milioane dolari.

Dronele vor comunica intre ele prin unde laser, iar cu statiile de baza de la sol vor comunica prin semnale radio. "Statiile de la sol vor transmite semnale radio internet catre o care va transmite mai departe catre celelalte drone din constelatie, prin tehnologie laser", spun cei de la Facebook care adauga ca dronele vor transmite apoi semnale radio catre userii de la sol. Dronele vor avea, la viteza normala de croaziera, un consum de energie la fel de redus precum trei uscatoare de par.

Cu echipamentele telecom instalate, aceste aeronave vor cantari 400 kg, iar anvergura aripilor este de 42 metri, precum la un Boeing 737. Vor putea zbura timp de trei luni fara oprire, ziua vor urca la altitudini de maxim 27 km, iar noaptea vor cobori spre 18 km, pentru ca bateriile solare sa se consume cat mai putin.

Facebook va semna acorduri cu furnizori locali de internet pentru aceste servicii, iar compania spune ca o retea de drone care comunica va putea aduce internetul in zone rurale izolate unde ISP-istii clasici nu au motive sa investeasca.