Sonda europeana Rosetta a intrerupt miercuri comunicatiile cu micutul robot Philae amplasat pe cometa Churyumov-Gerasimenko, pentru a economisi energie si a se concentra pe sarcinile stiintifice in cele doua luni de viata care ii mai raman, scrie AFP.

Robotul PhilaeFoto: Captura YouTube

"Astazi, comunicatiile cu Philae au fost taiate", a declarat Andreas Schuetz, purtator de cuvant al agentiei spatiale germane DLR. "Este sfarsitul unei misiuni fascinante si incununate cu succes", a adaugat el.

"A venit pentru mine timpul sa spun la revedere", a marturisit marti Philae, pe contul sau de Twitter animat de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

"Am inchis miercuri antena de la bordul Rosetta care primea mesaje de la Philae", a explicat Philippe Gaudon, seful de proiect al misiunii Rosetta pentru agentia spatiala franceza CNES.

Dar Rosetta, care insoteste cometa din august 2014, se indeparteaza tot mai mult de Soare. Ea se afla in prezent la 520 milioane kilometri de acesta si la 590 milioane kilometri de Terra.

Marile sale panouri solare, care ii furnizeaza energia, primesc din ce in ce mai putina lumina.

Sonda pierde 4 wati pe zi, potrivit ESA, astfel incat are nevoie sa faca economie de energie pentru a-si putea mentine in functiune instrumentele stiintifice pana la finalul aventurii sale, prevazut pentru 30 septembrie.

Obiectivul misiunii Rosetta, lansata in urma cu peste zece ani, este sa inteleaga mai bine evolutia sistemului solar de la nasterea sa, in conditiile in care cometele sunt considerate vestigii ale materiei primitive.

Dupa o calatorie de zece ani ca pasager al sondei, Philae a realizat in 12 noiembrie 2014 o premiera istorica dupa ce a aterizat pe nucleul cometei Churyumov-Gerasimenko. Din pacate, s-a stabilizat la umbra, in pozitie culcata.

Echipat cu zece instrumente, a lucrat timp de 60 de ore, inainte de a intra in adormire, din lipsa de energie. S-a trezit in iunie 2015 dar nu a mai dat vesti din 9 iulie.

"Trimiteti-mi felicitari!"

In februarie, echipele responsabile de robot au decis sa nu ii mai trimita comenzi, dar sa mentina ascultarea, ca masura de precautie.

Decizia de a inceta aceasta ascultare a fost luata de Patrick Martin, responsabilul misiunii Rosetta la ESA.

Popularul robot laborator, care este urmarit de 447.000 de persoane pe Twitter, a lansat un apel catre pamanteni: "Sunt departe de Tera si de Soare! Mi-ar placea sa primesc amintiri de la VOI. Va rog, trimiteti-mi felicitari! #GoodbyePhilae".

Fanii lui Philae ii pot trimite pana in 8 august o fotografie, prin intermediul retelelor sociale sau prin mail (GoodbyePhilae@dlr.de).

In 30 septembrie, sonda, care se afla la circa 20 de kilometri de suprafata, va efectua o coborare lenta de circa 12 ore, cu o viteza de 50 centimetri pe secunda, pana la un "impact controlat" cu suprafata cometei. In momentul contactului, comunicatiile vor inceta, ca si operatiunile Rosetta. Va fi sfarsitul existentei sondei.

In ultimele clipe de viata, Rosetta va face fotografii de foarte mare rezolutie si masuratori stiintifice inedite.

Cometa 67P are o masa estimata la 10.000 miliarde tone, a luat nastere acum patru miliarde de ani, "goneste" cu 55-60.000 km/h si are oarecum forma unei ratuste de jucarie. A fost numita dupa cei doi astronomi care au descoperit-o in 1969: Klim Churyumov si Svetlana Gerasimenko, iar estimarile arata ca temperatura la suprafata ar fi -70 grade.