Spectacolul astronomic al Perseidelor se apropie si se spune ca fenomenul va fi de aceasta data si mai impresionant datorita numarului mare de meteori. Perseidele se vor putea vedea pana la 24 august. Cele mai bune nopti pentru a le observa vor fi cele din 11, 12 si 13 august, relateaza CNN si ABC, citate de Agerpres.

PerseideFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

In fiecare luna august, cerul straluceste datorita Perseidelor. Bolta cereasca se umple de dare stralucitoare si efemere care se formeaza cand mici particule de praf provenite de la cometa Swift-Tuttle intra in contact cu atmosfera. Aceste particule masoara de obicei mai putin de un milimetru si calatoresc cu viteze enorme, de aproape 214.000 kilometri pe ora, potrivit NASA.

Ca in fiecare an, astronomii fac calcule complexe in incercarea de a afla intensitatea fenomenului. Problema este ca fiecare corp care formeaza Sistemul Solar poate avea influenta asupra acestui fenomen, fapt pentru care este foarte greu sa se ajunga la o concluzie exacta. Cu toate acestea, potrivit NASA, Perseidele din 2016 vor fi cele mai abundente din 2009 incoace.

"Anul acesta, vor putea depasi 150 sau chiar vor putea ajunge la 200 meteori pe ora", a spus Bill Cooke, expert in meteoriti.

Potrivit opiniei lui Miquel Serra-Ricart, numarul de meteori va fi in jur de 100 sau 150 pe ora, astfel ca fiecare observator va putea vedea in medie un meteor la interval de doua minute.

CNN aminteste, pentru comparatie, ca ploaia de meteori Aquaride Eta din luna mai a avut o medie de 10 meteori pe ora.

Perseidele se vad mai bine cand cerul nu este luminat, ca in parcurile nationale sau in zonele rurale. Pentru cei care nu pot scapa de poluarea luminoasa, NASA ofera un streaming al evenimentului.

Pentru a le vedea, se recomanda in primul rand rabdare, pentru ca, potrivit CNN, ochii au nevoie de 45 de minute pentru a se obisnui cu intunericul.

"Pentru a vedea Perseidele este destul sa privim spre zenit, chiar deasupra capului nostru, si sa asteptam", a explicat pentru ABC astrofizicianul Miquel Serra-Ricart, de la Institutul de Astrofizica din Canare (Instituto de Astrofisica de Canarias, IAC). "Le vom putea vedea in orice punct al boltei ceresti, este doar o chestiune de rabdare", a subliniat acesta.

Numele Perseidelor provine de la constelatia Perseu, pentru ca de acolo par sa apara cand se priveste cerul.

Referitor la urmatoarele ploi de meteori, cotidianul spaniol mentioneaza ca in octombrie vor veni Orionidele, in noiembrie, Leonidele, iar in decembrie, Geminidele, dar observarea acestora din urma va fi ingreunata de Luna plina.