O echipa de sase voluntari a incheiat luni o simulare a vietii pe Marte desfasurata timp de un an Hawaii cu scopul de a furniza oamenilor de stiinta informatii pretioase pentru viitorii astronauti care vor ajunge pe aceasta planeta.

HotNews.roFoto: Hotnews

In tot acest timp, ei au trait izolati, inchisi intr-un dom alimentat exclusiv cu energie solara. In cadrul experimentului inceput in 29 august 2015, grupul a fara aer curat si alimente proaspete, scrie BBCNews.

Expertii estimeaza acum ca o misiune umana pe Planeta Rosie ar putea dura intre unu si trei ani. Supravietuind an in mod izolat, membrii echipajului au spus ca sunt increzatori ca o misiune pe Marte ar putea reusi.

"Va pot spune parerea mea personala, ca o misiune pe Marte, in viitorul apropiat este realist", Cyprien Verseux, un membru francez al echipajului. "Cred ca obstacolele tehnologice si psihologice pot fi depasite", a adaugat el.

Echipajul de sase voluntari, trei barbati si trei femei, a fost format dintr-un astrobiolog francez, un fizician german si patru cetateni americani - un pilot, un arhitect, un medic-jurnalist si un cercetator specializat in analiza solurilor.

Spatiul in care au trait, situat in partea nordica a insulei Mauna Loa, este un dom cu diametrul de 11 metri si inaltimea de sase metri.

Pe durata experimentului, ei au mancat alimente liofilizate si au avut acces limitat la internet.

Studiul finantat de NASA si condus de Universitatea din Hawaii este cel mai lung de acest gen de pana acum.