Elon Musk, celebrul antreprenor care a fondat SpaceX si Tesla Motors, a prezentat la Guadalajara planurile pentru instalarea unui oras pe Marte. Proiectul extrem de indraznet presupune ca in 2026 sa ajunga primii oameni acolo, iar in urmatorii 40-100 de ani sa fie dusi pe Marte un milion de oameni. In primele transporturi vor fi duse cam 100 de persoane si calatoria va dura peste trei luni, existand insa riscuri uriase ca cei de la bord sa-si piarda viata, spune Elon Musk. "Drumul" pana pe Marte va costa 200.000 dolari/persoana, dar costurile pot scadea la jumatate. Investitiile vor fi de cel putin 10 miliarde dolari.

Elon Musk a prezentat planurile de colonizare a planetei MarteFoto: Captura YouTube

Folosind un program spatial clasic, costurile ar fi uriase: 10 miliarde dolari/persoana, astfel ca este nevoie de metode noi si de tehnologii noi pentru ca acest proiect sa aiba sanse. Costul ar trebui sa scada pana la aproximativ 200.000 dolari/persoana pentru a renta sa fie infiintat un oras pe Marte. Cu timpul costurile vor putea scadea sub 100.000 dolari/persoana.

Pentru ca transportul sa renteze, cat mai multe componente ale vehiculului a trebui sa poata fi refolosite si este esential sa poata fi produs combustibilul pe Marte pentru ca navetele sa poata fi trimise inapoi pe Pamant. Altfel, vehiculele transportoare ar fi chiar si de cinci ori mai grele daca ar pleca de pe Pamant si cu combustibilul pentru intoarcere. Si alimentarea cu conbustibil trebuie facuta pe orbita, iar naveta va calatori cu 100.000 km/h.

Planurile sunt ca intr-un transport sa fie 100-200 de persoane si bagajele lor, iar pe Marte ar trebui sa ajunga un milion de oameni pentru ca orasul sa se autosustina. Va dura intre 40 si 10 de ani pentru a duce atat de multi oameni pe Marte si transportul va pleca o data la doi ani. Se vor face intre 5.000 si 10.000 de zboruri interplanetare.

Daca totul merge bine nava spatiala va fi gata in patru ani si poate primul transport va fi in 10 ani.

Nava spatiala va fi construita din fibra de carbon si va avea 42 de motoare Raptor, urmand sa fie creata si cea mai mare camera presurizata pentru aceste motoare.

Calatoriile vor dura la inceput peste 100 de zile, in 2035 sub 80 de zile si peste cateva zeci de ani ar putea scadea la 30 de zile."Nu este mult daca ne gandim la ce calatorii lungi se faceau pe mare", spune Musk.

Seful SpaceX spune ca proiectul va fi extrem e scump si finantarea va veni atat din sectorul public, cat si din cel privat fiindca deja ambele parti se arata interesate.

Pana la lansare se vor face teste interesante si s-ar putea naste inca un business. Vom putea transporta marfa oriunde in lume in sub 45 de minute si in majoritatea locurilor intre 20-25 de minute, de exemplu intre New York si Tokyo in 25 de minute, iar Atlanticul poate fi traversat in 10 minute, spune seful SpaceX.

Pentru inceput bugetul pentru proiect este mic, cateva zeci de milioane de dolari, insa resursele alocate vor tot creste si in doi-trei ani majoritatea inginerilor vor lucra pentru "sistemul interplanetar" si bugetul anual alocat va fi de 300 milioane dolari. Investitiile intregului proiect vor fi probabil in jurul a 10 miliarde dolari.

Pe Luna este greu de creat o colonie, nu exista atmsofera, nu prea sunt resurse si este greu de crezut ca o colonie se poate intretine acolo, spune Musk.

Marte se afla la 229 milioane km de Soare, Pamantul fiind la 150 milioane km, iar temperaturile variaza intre -140 si +30 de grade pe Planeta Rosie, in timp ce pe Pamant temperaturile variaza intre -80 si +58.

Primele calatorii vor fi extrem de periculoase, riscurile de a muri vor fi mari, deci nu ar trebui sa trimitem copii, spune Elon Musk, raspunzand la o intrebare. "Daca esti pregatit sa mori poti merge", spune Musk care adauga ca trebuie sa mearga oameni cu simt de aventura si cu dorinta de a construi ceva cu totul nou.

Cum vor trai oamenii acolo? Radiatiile nu sunt mortale, exista un risc de cancer, dar minor, iar furtunile solare vor fi un pericol. Se poate construi un camp magnetic artificial. SpaceX are rolul de a construi sistemul de transport, dar apoi oamenii care vor sa fie fondatorii unei noi coloni planetare pot merge si isi pot folosi talentele de antreprenori pentru a dezvolta moduri eficiente de a rezolva problemele de acolo. El a facut o paralela cu constructia primei cai ferate in California: multi au ras atunci ca s-a facut cale ferata cand nimeni nu locuia acolo, iar acum California este statul numarul unu.

Intrebat daca vrea sa mearga pe Marte, Elon Musk a ezitat si a spus ca si-ar dori, dar a spus ca daca va fi sa mearga, va face inainte un plan de succesiune pentru a se asigura ca va ramane pe maini bune compania.

Pe Marte este multa apa, deci nu se va suferi la acest capitol, iar energia va putea fi furnizata si de panouri solare, o solutie fiind si transportarea unor mici centrale nucleare acolo, daca publicul va fi de acord cu asta.

Vrea Musk sa fie primul om pe Marte? "Nu stiu, nu sunt sigur. Probabilitatea de a muri in primul transport este foarte mare si vreau sa-mi vad copii crescand".